Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2012. november 24., szombat

Pulykamell őzgerincformában sütve - sütőben sült burgonyával

Először is tudnotok kell, hogy az én konyhámban kizárólag fehér húsok fordulnak meg, bár leginkább csak a pulykamell. Valamiért nagyon a csirkéért sem vagyok oda.
Nem igazán szeretem a vöröshúsokat, a vad húsokat pedig egyáltalán nem...
Férj mindig kinevet, mert azt szoktam mondani, hogy olyan állat húsát nem eszem meg aminek arca van (Nyuszi, Őzike, Malacka...)

Tehát ezt a receptet nem olyan régen fedeztem föl magunknak és amikor megláttam azonnal tudtam, hogy szeretni fogjuk. :)
A soron következő nagy bevásárlásunkon be is szereztük egy őzgerincformát és most láthatjátok a végeredményt! :)
Férj percekig csak hümmögve ízlelgette. :)

Pulykamell őzgerincformában sütve 

Hozzávalók:

  • 80 dkg pulykamell
  • 40 dkg szeletelt bacon
  • 20 dkg sajt (én trappistát használtam)
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 4-5 ek tejföl
  • 3 ek liszt
  • 2 kk só
  • bors ízlés szerint
Forma kikenéséhez:
  • vaj/ margarin
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

  1. A tejfölt, a tojásokat, a lisztet, sót, borsot, apróra vágott petrezselymet és a lereszelt sajtot összekeverjük.
  2. A pulykamellet felkockázzuk és a masszába vegyítjük.
  3. Formánkat kivajazzuk és morzsázzuk, majd a bacon-nel kibéleljük.
  4. A husit a formába öntjük és a kilógó bacont ráhajtogatjuk.
  5. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd egy tepsire kiborítjuk és tovább sütjük míg a bacon megpirul.
Sütési hőfok:
170°C
Sütési idő:
40 perc + x pirulási idő
Sütési mód:
alul-felül sütés

Sütésre fel! :)
Készen van, íme... :)


Sütőben sült burgonya

Hozzávalók:

  • 1 kg sütnivaló burgonya
  • olívaolaj

 Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 200 º-ra,alul-felül sütés.
  2. A burgonyát alaposan megmossuk, szárazra töröljük (ne hámozzuk meg). Mindegyiket hosszanti irányban négy részre, cikkelyekre vágjuk. Megforgatjuk a burgonyahasábokat olívaolajban és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  3. Körülbelül 45-90 perc alatt aranyszínűre sütjük. /Nekem elég kis teljesítményű a sütőm - sajnos - így nekem 90 percembe telt!!! :) /
  4. Sózzuk és azonnal fogyasztjuk.

Sütési hőfok:
200°C
Sütési idő:
45-90 perc
Sütési mód:
alul-felül sütés
Sütőbe kerülés előtt.
Megsülve, sózva - husival tálalva. :)

 

8 megjegyzés:

  1. Wow! Ez nagyon ötletes! Tetszik! :) Kösszi Niki! :)

    VálaszTörlés
  2. Wow, meg is eheztem:) Azt hiszem itt az ideje beszereznem egy ozgerinc format:)

    VálaszTörlés
  3. :) Hajrá Csajok!
    Örülök ha tetszik, borzasztóan finom és nagyon laktató.
    Én is most először készítettem, de Peti tegnap többször is figyelmeztetett, hogy ezt a receptet el ne felejtsem. :)

    VálaszTörlés
  4. Ez annyira jó, és guszta... és tuti ötletes, mutatós... Kedves férjem meg is jegyezte, következő 7végén szívesen segít még az elkészítésében is, csak csináljuk meg mi is :) Köszi a receptet Niki

    VálaszTörlés
  5. Nos Niki, ma lesz a Nagy Nap! Megvettem mindent hozzá, csak csirkével nem pulykával. Majd mesélek! Tök jó ez a blog, legalább mikor kifogyok az ötletekből, hogy mit főzzek csak felkukkantok és meg is van. Ma is így alakult! :)

    VálaszTörlés
  6. De jó Csajok! Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik nektek ez a recept! :)
    Remélem, hogy nektek és a fiúknak is úgy fog ízleni mint nekünk.
    Noémi és Andi várom a visszajelzést hogyan sikerültek és milyen sikert arattak! :)

    VálaszTörlés
  7. Niki! A siker 100%-os volt! Nagyon ízlett párocskámnak és nekem is. Már anyunak is továbbítottam annyira tetszett neki az ötlet! :) pusszancs

    VálaszTörlés
  8. Nagyon örülök! Egészségetekre! ;)
    Pusza! :)

    VálaszTörlés