Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2012. november 19., hétfő

Bolognai mártás

Bolognai mártás - alap kaja Olaszországban és alap kaja Magyarországon. Hagyjuk most a bűn rossz zacskós porokat és a méregdrága üveges verziókat. Higyjétek el, hogy csak egyszer kell megfőzni és megkóstolni ahhoz, hogy utána már ne bírjátok megenni az előre legyártott vacakokat, mert mentes lesz attól az egyen-mellékíztől, ami minden zacskós alappornak a sajátja és a gyerekek töméntelen mennyiségű ketchuppal próbálják meg elnyomni.

Csodálkozni fogtok, hogy milyen hamar el is fog készülni :- ) 



Hozzávalók / kb. 6 adaghoz /

70 dkg darált sertéshús / comb vagy lapocka /
1 közepes fej vöröshagyma
30 dkg zellergumó
minimum 1 üveg sűrű paradicsompüré, de ízlés szerint akár több is
3-4 darab babérlevél
olaj, só, bors, ételízesítő, cukor
20 dkg sajt / amit majd tetejére reszelünk /

Elkészítés: 

A hagymát vágjuk apróra és kevés olajon pároljuk / dinszteljük meg. A zellergumót a nagy lyukú reszelőn vagy egy nokedli szaggatón reszeljük le és adjuk a dinsztelt hagymához és folyamatos kevergessük, amíg a kissé összeesik. Ekkor adjuk hozzá a darálthúst, a fűszereket és nagyobb lángon pirítsuk át a húst, hogy kifehéredjen. Öntsünk alá 1 deci vizet és fedjük le. Amikor felforrt, vegyük takarékra és gyakran kevergetve ellenőrizzük, hogy van-e még alatta folyadék. Adjuk hozzá még vizet, ha szükséges, de már csak fél decit. A húson csak minimális folyadék maradhat a végén.
A hús 45 perc alatt puhára párolódik, ekkor a babérleveleket pecázzuk ki az ételből.
A paradicsompürét adjuk a húshoz és nagyobb lángon forraljuk át és ízesítsük készre ízlésünk szerint.

A konyhatündér tippje:

Nagyon jó ízt ad az ételnek, ha a főzés elején a víz helyett 1 deci vörösbort adunk a húshoz.
Ez egy igen ízletes alapmártás, amit fogyaszthatuk kifőtt tésztákkal, de tehetjük pizzára, melegszendvicsre és felhasználhatjuk lasagne készítéséhez is.  Ne engedjük a családnak, hogy ketchupot tegyenek rá, amíg meg nem kóstolták.
Érdemes egyszerre nagyobb adagot főzni belőle, mert kiválóan adagolható és fagyasztható.
Amikor az ember lánya fáradt vagy nincs ideje főzni - esetleg mindkettő egyszerre  -nah, ekkor csak kidobunk a fagyóból 1-2 adagot és csak tésztát főzünk ki mellé. 
Még egy haszos tipp : ne dobjátok ki a kiürült margarinos dobozokat! Mossátok ki őket, mert azokban tökéletesen el lehet tenni a mártásunkat a fagyóba! Az 500 grammos dobozba 2 adag simán belefér és nem adtunk ki külön pénzt tárolódobozokra. Igaz, hogy a margarinos dobozkákban nem mikrózhatjuk, de ez már nem lehet kifogás!  Az ételt fogyasszuk jó étvággyal : - )

A képen szereplő Bolgnai mártást penne azaz tollhegy tésztára tálaltam és trappista sajttal szórtam meg.

  
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése