Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2012. november 18., vasárnap

Datolyás - banános kocka

Nagyon finom, tömény süti és tömény az ízélmény is, amit nyújt: egyaránt érezhető a datolya aszalt gyümölcsös zamata, az érett banán lágy és édes íze és mellé ott van még a dió roppanóssága... Hmmm :- )

Hozzávalók: / normál méretű, kb.30 x 20as tepsihez /

30 dkg datolya / 2 dobozzal vegyünk, mert kimagvalás után pont 30 dkg lesz /
17 dkg Ráma margarin vagy vaj
1 csomag vaníliáscukor
2 db érett banán
3 egész tojás
5 dkg őrölt mandula
5 dkg durvára vágott dió
7.5 dkg finomliszt
7.5 dkg étkezési keményítő
1/2 comag sütőpor
6 dkg kakaópor / ha holland kakaóport használunk, akkor elegendő belőle 4 dkg is /

Elkészítés:


A datolyákat kimagvaljuk, aztán apró kockákra daraboljuk és egy teflon lábosban feltesszük főni annyi tejjel, ami ellepi. Kis lángon fedő alatt 8 - 10 percig főzzük ügyelve arra, hogy le ne kapjon.
Aztán a lángot feljebb vesszük és kb.2 percig állandó kevergetés mellett hagyjuk forrni, amíg puding sűrűségű masszát nem kapunk, majd félretesszük hűlni.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, légkeveréses sütőt 160 fokra.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. *

* A konyhatündér tippje: A tepsit kenjük ki pár csepp étolajjal, mielőtt a sütőpapírt beletennénk, így az nem fog össze-vissza csúszkálni a tepsinkben, ezzel nagyban megkönnyítve a dolgunkat.

A banánokat törjük pépesre egy villával.
A puha margarint robotgép segítségével keverjük habosra és adjuk hozzá a vaníliáscukrot és a pépes banánokat. Ismét keverjük át a masszát, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat - keverjük ki a géppel, majd következik a kihűlt datolyapép.
most már dolgozhatunk fakanállal is. A masszához adjuk a lisztet, a kakaóport, az őrölt mandulát, a sütőport és végül a durvára vágott diót is.

30 percig sütjük, de ajánlatos tűpróbát végezni * 

Tűpróba: Egy fogvájót szúrjuk bele a süti közepébe és ha már nem ragadt rá tészta, akkor átsült a sütink és kivehetjük a sütőből.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd jó étvággyal elfogyasztjuk . : - )

     

  

1 megjegyzés: