Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2012. november 26., hétfő

Zebrakocka

Végre eljutottam én is idáig, hogy meglegyen az első bejegyzésem. Úgy gondoltam, elsőként az édes szájúaknak kedvezek és isteni finom, mégis könnyű süteménnyel örvendeztetlek meg titeket.

Zebrakocka


Hozzávalók egy kb 20*30-as tepsihez:

   1.)  Tésztához:
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 5 evőkanál kakópor
  • 3 evőkanál barack lekvár
  • 1 evőkanál rum
  • 5 dkg vaj/margarin
  • 5 evőkanál porcukor
  • kb. 3 dl tej
   2.)  Krémhez:
  • 3dl tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 evőkanál porcukor
  • 5 dkg vaj/margarin
  • 15 dkg porcukor
  3.) A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé (akik ezt nem szeretik, akkor csoki bevonó, vagy sima tejcsoki, bármi megteszi, mi leginkább sima táblás tejcsokival szeretjük)
  • 1 kávéskanál olaj

Elkészítése:

Érdemes a krémet a süti készítés előtti este gyorsan összedobni, mert nagyon egyszerű, illetve annak ki kell teljesen hűlni. Először a lisztet simára keverem a tejjel, hozzáadom a kókuszreszelék felét, majd ezt folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon sűrűre főzöm.

Amikor teljesen kihűlt, beleteszem a vanília kivonatot, a porcukrot, a vajat és a maradék kókuszt.

A tészta hozzávalóit összedolgozom annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapjak. Itt keksz minőségétől függ leginkább, hogy kell-e a 3 dl. Három részre osztom és porcukorral megszórt deszkán (esetleg akinek van szilikon lapon) a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtok belőle.

Az első lapot a tepsibe helyezem, erre kenem a krém felét egyenletesen, ráteszem a második lapot, majd rákenem szintén egyenletesen a krém másik felét. Végül a harmadik lappal befedem.

Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal és rákenem a sütemény tetejére. Néhány órára hűtőbe teszem, majd kockára vágva tálalom.


Tipp: ha valaki nem akar ennyit pepecselni a lapok kinyújtásával, igazgatásával, egyszerűbben is el lehet készíteni úgy, hogy a tészta egészét kinyújtom, elhelyezem a tepsi alján (kézzel méretre igazgatom) és erre kenem a krém egészét egyenletesen, majd a krém tetejére öntöm az olvasztott csokit. Nem annyira mutatós, de sokkal gyorsabb és ízre ugyanolyan finom!

2 megjegyzés:

  1. Fini lehet, bar hirtelen meglepodtem, mi ez, mert zserbokockat olvastam eloszor:) Es juhuuu, nem kell bele eleszto, marcsak daraltkekszet kene itt talalni vagy vkit, akinek van daraloja:)

    VálaszTörlés
  2. Pont múlt héten készített ilyet a munkatársam és hozott kóstolót, szóval tanúsíthatom, hogy nagyon fincsi süti!!! :)

    VálaszTörlés