Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2012. november 29., csütörtök

Csodakifli

Ezt a roppant találó nevet én adtam ennek a sütinek.
Csoda, mert egyaránt lehet sós és édes töltelékek egész sorával készíteni.

Ezúttal édesen ....

Hozzávalók : / 64 db kiflihez - az anyagmennyiség felezhető, ekkor 32 darab kiflit tudunk sütni /

1 kg finomliszt
1 evőkanál kristálycukor + 1 teáskanálnyi az élesztő fölfuttatásához
1 kávéskanál só
1 élesztő / 5 dkg /
7 dl tej
4 dl étolaj

bármilyen édes töltelék / sütésálló lekvár, nutella, forrázott dió vagy mák, túró ... stb/
1 tojás a kiflik lekenéséhez
2-3 csomag vaníliáscukor a szóráshoz

Elkészítése :

Az élesztőt a tészta készítése előtt 20 perccel kitesszük a hűtőből. A szobhőmérsékletű lisztet egy tálba szitáljuk.

 
2 dl tejet mikróban meglangyosítunk és elkeverjük benne az egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen fölfuttatjuk. A liszthez szórjuk a sót és a többi cukrot.
Először az élesztős tejjel keverjük el a lisztet, majd hozzáöntjük az olajat és elkeverjük.


A maradék 5 deci tejet is meglangyosítjuk és apránként - kb .fél decis adagokban - hozzáadogatjuk a tésztához, amit közben félkézzel gyúrunk.


Amikor már az összes tejet fölvette a tészta, elkezdjük kidagasztani. Finom lágy, hólyagos tésztát dagasztunk és mikor már elválik a táltól befejezhetjük a dagasztást.


Ezután 8 darab kb. egyforma nagyságú darabkára tépkedjük a tésztát. Egy gombóc kb. zsemle nagyságú ilyenkor.
A bucikat lisztezett felületre sorakoztatjuk egymás mellé, köztük pár centis távolságot hagyva és meleg helyen, konyharuhával letakarva legalább 40 percig kelesztjük őket.

40 perc elteltével, mikor a tészta-bucijaink a kétszeresükre dagadtak és szép hólyagosak -


 - lisztezett felületen egyesével kör alakúra nyújtjuk őket, majd egy éles késsel 8 cikkre vágjuk, mint egy pizzát. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.


Mindegyik tészta-cikkre teszünk egy-egy teáskanálnyi tölteléket és a szélesebb felüktől kezdve feltekerjük őket, mint egy croissant-ot. A tészta szélesebb felénél kicsit húzigáljuk meg tekeréskor, hogy könnyebb dolgunk legyen.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassük, köztük hagyjuk kb. 1 centinyi helyet és kenjük le őket egy felvert tojással és vaníliáscukorral szórjuk meg. Egy nagy gáztepsire vagy sütőlemezre kb. 24 darab kifli fér föl egy körben. Több tepsit is érdemes sütőpapírral kibélelni és egymás után sütni a kifliket.

Sütés után a kihűlt kiflik egy jól zárható dobozban tárolva vagy folpackkal letakarva napokig finomak, puhák és omlósak maradnak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése