Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2012. november 14., szerda

Sütőtök torta

Azt hiszem kiskorom óta nem ettem sütőtököt, akkor viszont Anyukám állítása szerint legszívesebben semmi mást nem ettem volna. Emlékszem mesélte is, hogy egy sétánk alkalmával találkoztunk a gyermekorvosommal és javasolta, hogy ne etessen velem több sütőtököt, mert enyhén sárga vagyok tőle. :)

Halloween-kor viszont mindent elborít a rengeteg tök és ezen felbuzdulva úgy gondoltam keresek valami gusztának tűnő tökös receptet. Mivel elég édes szájúak vagyunk, ezért a választásom erre a tortára esett.

A recept:

Tésztához:
  •  30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
  • 40 dkg sült sütőtök áttörve
  • 10 dkg vaj
  • 5-6 ek méz
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vanília ízű pudingpor
  • 3 egész tojás
Díszítéshez:
  • tökmag
  • tejszínhab

Elkészítése:


A sütőtököt lehetőleg a torta elkészítése előtti napon süssük meg. A 40 dkg tök (ha nincs otthon konyhai mérlegünk) kb. egy hosszúkás tök egyik fele.

Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit és a félbevágott tököt rátesszük, majd berakjuk a 200 fokra előmelegített sütőnkbe és min. 2 óráig sütjük. (Alul-felül sütés)
Vaj puha lesz és isteni finom! :)
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órát a hűtőben pihentetjük
  2. 28 cm-es kapcsos tortaformába sütőpapírt rakunk, és belenyomkodjuk a tésztát, hogy 3 cm-es pereme is legyen.
  3. A tésztát 170 fokon 15 percig elősütjük.
  4. A töltelékhez a vajat a porcukorral, mézzel habosra keverjük -  hozzáadjuk a tojásokat, az áttört tököt és a pudingport.
  5. Az elősütött tésztát megtöltjük és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
  6. Tejszínhabbal, tökmaggal díszítjük.
Sütési hőfok:
180°C
Sütési idő:
15+30 perc
Sütési mód:
alul-felül sütés
Elnézést kérek a képekért, de még bele kell jönnöm ebbe az ételfotózás dologba. :)

Szerintem egész mutatós! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése