Azt hiszem kiskorom óta nem ettem sütőtököt, akkor viszont Anyukám állítása szerint legszívesebben semmi mást nem ettem volna. Emlékszem mesélte is, hogy egy sétánk alkalmával találkoztunk a gyermekorvosommal és javasolta, hogy ne etessen velem több sütőtököt, mert enyhén sárga vagyok tőle. :)
Halloween-kor viszont mindent elborít a rengeteg tök és ezen felbuzdulva úgy gondoltam keresek valami gusztának tűnő tökös receptet. Mivel elég édes szájúak vagyunk, ezért a választásom erre a tortára esett.
A recept:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 40 dkg sült sütőtök áttörve
- 10 dkg vaj
- 5-6 ek méz
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vanília ízű pudingpor
- 3 egész tojás
Díszítéshez:
- tökmag
- tejszínhab
Elkészítése:
A sütőtököt lehetőleg a torta elkészítése előtti napon süssük meg. A 40 dkg tök (ha nincs otthon konyhai mérlegünk) kb. egy hosszúkás tök egyik fele.
Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit és a félbevágott tököt rátesszük, majd berakjuk a 200 fokra előmelegített sütőnkbe és min. 2 óráig sütjük. (Alul-felül sütés)
Vaj puha lesz és isteni finom! :)
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órát a hűtőben pihentetjük.
- 28 cm-es kapcsos tortaformába sütőpapírt rakunk, és belenyomkodjuk a tésztát, hogy 3 cm-es pereme is legyen.
- A tésztát 170 fokon 15 percig elősütjük.
- A töltelékhez a vajat a porcukorral, mézzel habosra keverjük - hozzáadjuk a tojásokat, az áttört tököt és a pudingport.
- Az elősütött tésztát megtöltjük és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
- Tejszínhabbal, tökmaggal díszítjük.
Sütési hőfok:
180°C
Sütési idő:
15+30 perc
Sütési idő:
15+30 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése