Hozzávalók : / egy nagy tepsi sütihez /
A tésztához:
40 dkg finomliszt
25 dkg Ráma margarin + egy evőkanálnyi a tepsi kikenéséhez
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
2 tojássárgája
2 evőkanál kakaópor
A töltelékhez:
50 dkg túró
1 citrom lereszelt héjja
2 csomag vaníliáscukor
ízlésünk szerint édesítsük kristály,-vagy porcukorral
fél doboz barackbefőtt
VAGY fél üveg lekvár - amelyik verzióra épp gusztusunk támad :-)
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű, tehát puha vajat elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és meggyúrjuk a tésztát. A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha egy nagyobb tálban végezzük a gyúrást.
Ha keménynek találnánk a tésztát, akkor egy kevés - általában fél deci elegendő - tejjel lazíthatjuk.
A tésztát vegyük kétfelé és formázzuk gombócokká.
Az egyik tészta-gombócot lisztezett felületen nyújtsuk tepsi méretűre és a margarinnal előzőleg kikent tepsibe helyezzük bele.
A sütőt közben melegítsük elő 180 fokra, légkeveréses sütőt 160 fokra.
A túrót egy villával törjük egy kicsit össze, szórjuk hozzá a cukrokat és reszeljük bele a citromhéjjat.
A barackokat vágjuk kis kockákra - ha ezt a veriót készítjük.
Amennyiben nem szeretnénk pazarolni, akkor a 2 tojásfehérjét verjük föl habbá és azt is adjuk a túróhoz, de ez nem kötelező!
Előfordulhat, hogy a túró lágy, vizes - ilyen esetben adjuk hozzá 1-2 evőkanál búzadarát azaz grízt és tegyük félre 20-25 percre a túrót, hogy a gríz be tudjon dagadni és ezáltal megköthesse a felesleges vizet.
A túrót osszlassuk el egyenletesen a tespiben lévő tésztán.
Ha lekvárral készítjük, akkor most egy teáskanál segítségével alakítsunk ki kis krátereket a túrótöltelékben kb. 4 kis mélyedést egy vízszintes sorba, de ne vájjuk le a tésztáig! Ezekbe a kis mélyedésekbe tegyünk egy-egy teáskanálnyi lekvárt.
Amikor a töltelék a tésztára került, akkor a másik tésztagombócot reszeljük rá a tetejére egy nokedli-szaggató segítségével vagy a vele azonos kinézetű nagy lyukú reszelőn. Tépjük a tésztából kisebb darabkákat és úgy könnyebb reszelni.
20-25 perc alatt sül készre. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, aztán jó étvággyal fogyasszuk el :-)
A képen a lekváros verzió látható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése