Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2012. november 27., kedd

Pizza

A világszerte méltán népszerű és imádott pizza - házilag elkészítve. Az eredeti olasz - azon belül is nápolyi " Pizza Napolitana" vékony tésztával készül.
Mi, magyarok viszont a vastagabb tésztájú változatot kedveljük inkább.
A férjem is  - ezért nálunk mindig finom, vastag tésztájú pizza készül, amibe jól lehet harapni : -)

Hozzávalók :/ egy gáztepsihez- ha kisebb adagot készítenénk vagy a vékony tésztás pizzát kedveljük, akkor csökkentsük a mennyiségeket /

45 dkg finomliszt
1/2 csomag friss élesztő azaz 2,5 dkg
1 evőkanál kristálycukor
2 teáskanál só
2,5 dl tej
1 evőkanál étolaj + a tepsi kikenéséhez

Ízlés szerinti hozzávalók: sajtok, felvágottak, zöldségek...stb.

Elkészítés:  

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt a cukorral elkvert langyos, de maximum kézmeleg tejbe morzsoljuk és meleg helyen hagyjuk, hogy felfusson.
A sót a lisztbe szórjuk.


Amikor látjuk, hogy az élesztő habos állagú, akkor a liszthez adjuk és elkezdjük kidagasztani a tésztát - egy kézzel.


Nem túl lágy tésztát dagasztunk, de ne is legyen kemény. Adjuk hozzá az egy evőkanálnyi olajat és azzal is dagasszuk tovább. A dagasztás idejére vonatkozólag azt szokás mondani, hogy addig kell dagasztani, amíg hólyagocskákat nem vet a tészta, ami igazán majd kelesztés után fog látszódni igazán.
A tésztát a dagastással együtt kb. 10 perc alatt össze lehet dobni. 


Így néz ki, amikor már az olajjal is ki van dolgozva. Meleg helyen minimum 1 órát kelesztjük. 


Kelesztés után, amikor a tészta jól láthatóan a duplájára nőtt. 

Ekkor a sütőt a legnagyobb fokozatra előmelegítjük. A tepsit olajjal vékonyan kikenjük a kezünkkel és a kezünket is megolajozzuk.
A tésztát a tálból a kezükbe vesszük és egy kissé téglalap - tepsi - alakúra huzigáljuk, majd a tepsin az ujjaink és a tenyerünk segítségével a tepsink méretére szétnyomkodjuk egyenletes vastagságúra. *


* Konyhatüdér tippje: Így időt, energiát spórolunk, mert nem kell a gyúrótáblát eltakarítani. Aki viszont nyújtani akarja, mert nem kedveli az egyszerű megoldásokat, annak hajrá! 



Megkenjük: bolti tubusos pizzakrémmel vagy házilag készített pizzaszósszal és amivel csak akarjuk.


Sajtot reszelünk rá.



Megpakoljuk mindenféle finomsággal. A képen Magyaros pizza készül éppen: szeletelt bacon, csípős füstölt kolbász, hagyma és paprika fölhasználásával.



 A jól előmelegített sütőbe toljuk és a hőfokot hagyjuk is a legmagasabbon. A pizza ugyanis pokolmeleg kemencében sül eredetileg. Akinek van grill funkció a sütőjén, azt is kapcsolja be. 10-15 percig sütjük, de ajánlatos egy kés hegyével alánézni a tésztának, ne hagyjuk sápadtra. 



Vegyük ki a sütőből, vágjuk ízlésünk szerinti darabokra és fogyasszuk jó étvággyal! : -)





Hasznos tippek:


- Kelt tészta készítésekor a liszt legyen szobahőmérsékletű.
- Az élesztőt a tészta készítése előtt kb. 20 perccel már tegyük ki a hűtőből.
- Ne tegyük egyszrre túl sok feltétet a pizzára és a nagyobb zsiradéktartalmú feltéteket ne vigyük túlzásba, mert eláztatják a tésztát, ami tocsogni fog a kisül zsírban.
- A vizes hozzávalókról - ananász, pepperóni paprika, konzerv kukorica, bab konzerv - igyekezzük a lehető legtöbb nedvességet lecsepegtetni, mert azok is eláztathatják a tésztát, ami a felül nem tud majd átsülni tőlük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése