Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2012. november 20., kedd

Karamellás - diós keksz

Keksz és karamell nassolásra csábító párosa. A dolog önmagárért beszél : -) 

Hozzávalók / kb. 30 - 35 darabhoz /

A tésztához:

40 dkg finomliszt
20 dkg kristálycukor / aki teheti, vegyen hozzá barnacukrot /
20 dkg Ráma margarin vagy vaj
2 egész tojás
csipet só
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 csomag vaníliáscukor

A kekszek beborításához:

20 dkg durvára vágott dió
1 tojás
1 evőkanál víz

A karamellhez:

30 dkg tejkaramella
4 evőkanál tej

Díszítéshez: 1 tábla ét tortabevonó + 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

A vajat, a cukrot, a csipet sót és a vaníliás cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 2 egész tojást. Hozzászitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd tésztává gyúrjuk.
Hűtőben pihentetjük 1-2 óra hosszát.
Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk.
Pihentetés után a tésztából diónyi darabokat tépünk és kb. fél centi vastag korongokká lapítgatjuk. Tepsire tesszük kb, ujjnyi távolságra egymástól, majd kenőtollal vagy kenőecsettel kenegessük le a pici vízzel kikevert tojással. Szórjuk meg a durvára vágott dióval.
180 fokos sütőben / légkeveréses sütő 160 fok / 10 - 12 percig sütjük.  
A süti fehéres árnyalatú fog maradni, emiatt ne süssük tovább, mert az alja odakaphat!

A karamellákat tegyük egy lábosba és öntsük hozzá a tejet és kis lángon kevergetve olvasszuk föl. Ha egyneműre olvadt, tegyük félre és pár percig hagyjuk hűlni. Amikor érezzük, hogy a karalmell kissé húz, mintha vissza akarna kötni, akkor egy teáskanállal csorgassuk a kihűlt kekszekre kis korongokat.
A csokit vízgőz fölött * olvasszuk föl és adjuk hozzá egy evőkanál étolajat. Egy teáskanalat mártsuk az olvadt csokiba és csorgassuk - rácsozzuk meg a kekszeket.

Másnap finomabb, mint frissen. 

* A konyhatündér tippje:

Vízgőz fölött úgy olvasztjuk a csokit, hogy fogunk két lábost - egy kisebb és egy nagyobb, melyek egymásba illenek. A nagyobb lábosba annyi vizet töltünk, hogy a kisebb alja ne legyen vizes, mikor fölé tesszük. A kisebb lábosba beletördeljük a csokit és a vízzel töltött nagyobb lábosra helyezzük és mehet a gázra, hogy forrjon föl a víz. Ekkor visszavesszük a lángot, hogy csak gyöngyözzön a csoki alatt. Amikor a csokidarabok fölolvadtak, hozzáadjuk az olajat és csomómentesre keverjük egy kiskanállal. Ha valami rettenetes eset folytán a csoki csomós lenne, akkor teaszűrőn szűrjük át. 

Az elkészült keksz :

  


1 megjegyzés:

  1. Hozzávalók megvéve. Sajnos diót nem kaptam, de anélkül se lehet rossz. A végeredményről majd beszámolok! ;)

    VálaszTörlés