Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2012. december 1., szombat

Töltött gomba rizi-bizivel

Két nagy előnye van ennek a kajának: Egyszerű és gyors! A legnagyobb előnye meg az, hogy finom : -)

Hozzávalók : / 2 személy részére /

A töltött gombához:
 
 6 - 8 fej friss fehér csiperkegomba
1 közepes fej vöröshagyma
1 kávéskanál mozsolt majoránna
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
1 egész tojás
2 darab zsemle
15 dkg kenőmájas
10 dkg sajt - trappista vagy füstölt sajt - ízlés szerint
étolaj
só, bors, ételízesítő ízlés szerint

A rizi-bizi-hez :

1 bögre rizs / normál 2.5 dl -es bögre /
30 dkg mirelit zöldborsó
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor friss petrezselyemzöld vagy 1 evőknál szárított petrezselyem / Horváth Rozi-féle vagy Kotányi /
kb. 2 evőkanál étolaj
só, ételízesítő ízlés szerint

Elkészítés :

A töltött gomba :

A gombák szárát kitördeljük és félretesszük. A gombafejeket megtisztítjuk - lehúzzuk a vékony héjjat róluk és egyesével besózzuk őket, majd egy tálban félretesszük.
A gombák szárait apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk és kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombaszárakat. Ízesítjük a majorannával, köménnyel és a kakukkfűvel. kb. 5 percig gyakori kevergetés mellett megdinszteljük.

A zsemléket vízben eláztatjuk, majd kinyomkodjuk és egy kisebb tálba vagy mélytányérba tesszük és hozzáadjuk a kenőmájast, az egész tojást. Belekanalazzuk a gombás keveréket és megízesítjük sóval, borssal és ételízesítővel, majd masszáva keverjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Egy kisebb tepsibe kevés olajat öntünk és a gombafejeket szépen egymás mellé sorakoztatjuk. Mindegyik gombába kb.2 teáskanálnyi tölteléket teszünk és eligazgatjuk.

A sajtot lereszeljük és mindegyik gombára teszünk egy-két sajt pom-pomot.

 A gombát a sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg a sajt szépen meg nem pirul - kb.20-25 percig.
A Rizi - Bizi :
A bögrével kimért rizst egy kisebb tálba öntjük és váltott hideg vízben kétszer átmossuk - tehetjük apró lyukú tésztaszűrőbe is, akkor folyó hideg víz alatt átöblítjük.

A lábosba kevés olajat öntünk és közepes lángon kevergetve megpirítjuk a rizst - addig, amíg a rizs fehéres színt kap, mert amúgy opálos.
Ekkor felöntjük kétszeres mennyiségű folyadékkal vagyis 2 bögre vízzel. Ugyanazzal a bögrével kimérve, amivel a rizst mértük. 
Hozzáadjuk a mirelit zöldborsót, a megtisztított egész vöröshagymát és a megmosott, apróra vágott friss petrezselyemzöldet vagy a szárítottat és a sót valamint az ételízesítőt. NEM KEVERJÜK MEG!!!!!
Fedővel letakarva készre pároljuk, ez kb.25-30 perc. A fedőt néha megemelhetjük, ha nagyon forrna, a 20. perc környékén a hagymát kidobhatjuk és akkor látni fogjuk, hogy mennyi víz van még a rizs alatt. Ha nem látnánk, akkor a fakanállal óvatosan húzzuk félre a rizst egy helyen, de semmiképpen se keverjük meg, mert összetörjük és "masztos" lesz. Amikor már nincs alatta víz, kész is van és ekkor keverjük át jó nagy mozdulatokkal.
....és tálaljuk. Fogyasszuk jó étvággyal meg némi savanyúsággal : -)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése