Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2012. december 3., hétfő

Gyros

A méltán közkedvelt görög gyorskaja - házilag. Nem autentikus, hiszen nem bárányhúsból készül és nem forgónyárson sül, de finom és mindennel együtt 1 óra alatt készen van : -)

Hozzávalók : / 2 személy részére /

50 - 60 dkg sertés szűzpecsenye vagy csirkemell
Gyros fűszerkeverék - ízlés szerinti fajta / én Knorr-t használtam /
étolaj a pácoláshoz
só  - ízlés szerint
2 közepes paradicsom
1 csokor újhagyma
1/2 kígyóuborka
1 kisebb fej jégsaláta / elhagyható- én most nem vettem /
ízlés szerinti öntet / én üveges Cézár salátaöntetet használtam most /
1-2 csomag pita   és / vagy
1 csomag 750 gr-os sütőben süthető hasábburgonya / Spar-os is finom és a Farm Frites is /

Elkészítés :

A megmosott húst ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk.

Rálocsolunk nagyjából bő fél deci étolajat és megszórjuk Gyros - fűszerkeverékkel. / Knorr-ból az egész tasak mehet rá / és összeverjük. Fóliával letakarva betesszük a hűtőbe minimum 30 percre.

A pácolási idő letelte után egy nagy teflonedényt a gáztűzhely legnagyobb lángjára fölteszünk és jó forróra melegítjük. Beleöntük 1-2 evőkanál olajat és a bepácolt hús felét rádobjuk, egy teáskanálnyi sóval ízesítjuk. Folyamatos kevergetés mellett kb. 10 perc alatt átsül és megpirul.  / azért készítjük sertés szűzpecsenyéből vagy csirkemellből, mert ezek a húsok elég gyenge rostozatúak ahhoz, hogy hirtelen sütéssel, pirítással gyorsan el lehessen őket készíteni /
Amikor az első adag elkészült, átszedjük egy mélytányérba és azt rögtön le is fedjük alufóliával, így tartva melegen a húst.
A bepácolt hús másik felét is megpirítjuk, mint az első adagot.
Közben a sütőt bekapcsoljuk és sütőpapírral bélelt sütőlemezen vagy egy nagy tepsiben betoljuk sülni a sütőben süthető hasábburgonyát. 25-30 perc kell neki 220 fokon illetve ki - mennyire szereti pirosan-ropogósan. Ha pitával fogyasztjuk, akkor azokat melegítsük át a sütőben.
Amikor a második adag hús is megpirult, azt is szedjük a többihez és takarjuk vissza. A teflon edénybe azonnal engedjük hideg vizet, hogy az aljára odapörkölődött fűszerek leoldódjanak.
A zöldségeket mossuk meg. A paradicsomot és az uborkát vágjuk apró kockákra, az újhagymát vékonyan karikázzuk föl és tegyük egy tányérra.
A megsült hasábburgonyát osszuk el kétfelé, rajta a húst is és a zöldségeket szintén. Locsoljuk meg ízlésünk szerinti mennyiségű öntettel. / az én férjem sok zöldséggel és sok öntettel szereti / vagy pedig tálaljuk pitába szedve. Fogyasszuk Jó étvággyal! : -)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése