Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. március 13., szerda

Málnás - pudingos táska

Ideális második fogás tartalmasabb levesek után, ha uncsi már a palacsinta - rizskoch - kakaós kalács " szentháromság" : -)
Igazából a tészta a lényeges, mivel a töltelékeknek csak a kreativitás szab határt.
Nálunk ezúttal málnás - pudingos töltelékkel készült, mert már karácsony óta kallódik a fagyóban egy doboz mirelit málna, amit el szerettem volna már használni és azért is, mert szeretem  a sütikben az édes krém és a savanykás gyümölcs párosítását. :-)

Hozzávalók : / 10 nagyobb vagy 14 kisebb darabhoz /

A tésztához :
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg kristálycukor
  •  1 citrom lereszelt héja
  • 1 csipet só
  • + 1 tojás a tészta lekenéséhez

 A töltelékhez :
  • 1 csomag tejszínízű pudingpor
  • 1 doboz mirelit málna / 330 gr /
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 1/2 dl víz
  • 2 dl tej

Elkészítés :
Először főzzük meg a tölteléket :
a mirelit málnát fagyott állapotában öntsük egy lábosba, szórjuk hozzá a cukrot és a vaníliáscukrot, öntsük alá a 1/2 dl vizet és közepes lángon, gyakran kevergetve főzzük forrásig, majd a 2dl tejben kikevert pudingporral főzzük össze. Tegyük félre és hűtsük ki.


A tésztához szitáljuk át a kétféle lisztet egy tálba, majd morzsoljuk el benne a vajat és a túrót. Adjuk hozzá a cukrot, a lereszelt citromhéjat, a csipet sót, a sütőport és a szódabikarbónát.Keverjük össze, majd a tejet több részletben adagolva gyúrjuk meg a tésztát. Puhább állagú, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
Takarjuk le fóliával és hűtőben pihentessük 1  -2 órán át.


A pihentetés után helyezzük a tésztát alaposan belisztezett felületre, majd nyújtsuk kb.fél centi vékonyságúra, közben a tészta felületét is gyakran lisztezzük és alatta is, mert könnyen leragadhat. 


A kinyújtott tésztát vágjuk kb. 10 x 14 centis darabokra vagy minimum 7 x 9 centisekre, ha kisebb táskákat szeretnénk.


Figyeljünk rá, hogy páros számú tésztalapkánk legyen - egyik az alja, másik a teteje lesz.
Minden második lap közepére tegyünk kb. 1 evőkanálnyi tölteléket. A tojást válasszuk szét és a fehérjével minden töltelékes lapka szélét kenjük körbe. 



Fedjük be a töltelékes lapkákat egy-egy üres lapkával és igazítsuk, nyomkodjuk alaposan össze a lapkák széleit. Egy villával kicsit jobban összenyomhatjuk a széleket körben, mint az olaszok szokták a ravioli-t. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy tepsire pakoljuk át a sütiket, hagyjuk köztük pár centis helyet - egyszerre kb. 5 darab fog elférni. Egy késsel ejtsük a 2-3 darab bemetszést a sütik tetején és kenjük le őket a tojás sárgájával.


200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. 


Fogyasszuk jó étvággyal! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése