Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. március 31., vasárnap

Diós-kakaós kalács

Erika barátnőm legutóbbi bejegyzésének hála (http://cherrywives.blogspot.hu/2013/03/fozosuli-kelt-tesztak.html) idén sikeresen vettem a húsvéti kalács által állított akadályt.
Sikerült!!! De még, hogy. :)
Minden beképzeltség nélkül állíthatom, hogy remek lett. Nagyon finom! :)

Ezúton is köszönöm Erika! <3

Hozzávalók:
kalács tésztája:
  • 3 dl langyos tej
  • 5 dkg élesztő (morzsolva)
  • 3 tojássárgája
  • kb. 5 dkg vaj/margarin
  • 60 dkg liszt
  • 3 csapott ek cukor
  • 1 csapott kk só
diós töltelék:
  • 15 dkg darált dió
  • 3 púpos ek cukor
  • kevés tej
kakaós tészta: (egyharmad rész)
  • csapott ek jó minőségű (sötét) kakaó
  • kevés tej
  • lekvár
tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl nagyon meleg tej
  • 1 ek. cukor
Elkészítése:
  1. Élesztő futtatása: kevés / 1-1,5 dl / tejben elkeverünk 1 teáskanál kristálycukrot és meglangyosítjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk és meghintjük a tetejét 1-2 evőkanálnyi liszttel. Meleg helyen 20 perc alatt kb. a duplájára " futtatjuk" Akkor jó, ha az élesztő olyasmi formát mutat, mint egy korsó sörön a szép fehér habkorona.
  2.  A keverőtálban az átszitált liszthez keverjük a többi cukrot - ha édes tésztát készítünk. Amennyiben sós tésztát készítünk, úgy a sót nagyon gondosan keverjük összes a liszttel, mert a sóval való közvetlen érintkezés gátolja az élesztő tevékenységét.
  3.  A liszthez először a futtatott élesztőt adjuk és elkeverjük. Ezután következnek a tojások sárgái, A tojások is legyenek szobahőmérsékletűek. Minden újabb hozzáadott hozzávaló után keverjük át a tésztát. 
  4. Következik a folyadék hozzáadása: kb. 3 dl langyos tej.
  5. Ezután hozzáadjuk az 5 dkg margarint (Rama), majd gyúrni kezdjük. A jó kelt tészta lágyabb állagú, a dagasztás elején ragacsos állagú, mely kitartó munka után válik hólyagos, egynemű tésztává.
  6.  Keleszteni meleg helyen 1 óra hosszát kell tiszta konyharuhával letakarva.
  7. A megkelt tésztát gyúrjuk át, és 3 egyenlő részre osszuk el.
  8. Az egyik adag tésztát tegyük tálba, és szórjuk rá a kakaót. Apródonként adagolva annyi tejjel gyúrjuk át, hogy eredeti állagú tésztánk legyen.
  9. A diót a cukorral összekeverjük, kevés tejjel csak a cukor olvadásáig összemelegítjük. Csak annyi tejet tegyünk hozzá, hogy krémszerű legyen.
  10. Egyenként kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagra, és téglalap alakúra.
  11. A kakaósat vékonyan megkenjük lekvárral bejgli módjára feltekerjük.
  12. A sima adagokra a diós krémet rákenjük, feltekerjük.
  13. Középre tesszük a kakaós tekercset, és összefonjuk úgy, hogy a hajtás alul legyen. A fonatunk két végét kicsit visszanyomjuk/dugjuk a tésztába.
  14. Vajjal/margarinnal kikent kenyérsütőformába tesszük és 30 percig újból kelesztjük. Közben gyújtsuk be a sütőt a legmagasabb fokozatra és melegítsük elő. 
  15. A 30 perc után lekenjük tojássárgájával. A tésztát a forró sütőben kezdjük el sütni. Ez az első sütési fázis 10 percig tart. Ezután a hőfokot mérsékeljük 170 - 180 fokra és további 20-30 percig sütjük a kalácsot vastagságtól és mérettől függően.
  16. Majd kivesszük, meleg cukros tejjel nagyon alaposan átkenjük, és további kb.10 percre visszatesszük.
  17. Ha a meleg tejjel való sütési idő is letelt, kivesszük és a formában hagyjuk kihűlni.
sütési mód:
alul-felül sütés
sütési hőfok:
első 10 perc max-on, majd 180 C
sütési idő:
10+30+10 perc
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése