Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. március 23., szombat

Tripla-sajtos fonat

Annyit beszélgettünk a napokban a kelt tészákról, hogy kedvet kaptam ennek a sós verziónak az elkészítéséhez - a férjem legnagyobb örömére és megelégedésére : - ) Természetesen készíthető édes töltelékkel is - kevesebb sóval és több cukorral a tésztájában.

Hozzávalók : / kb. 14 darabhoz /
  • 1 kg finomliszt
  • 1 csomag friss élesztő / 5 dkg /
  • 4 tojás sárgája
  • 1 nagy doboz natúr joghurt / 500 g /
  • 1 csomag natúr vagy tejszínes tömlős sajt / 100 g /
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 teáskanál só
  • 1 dl étolaj
  • + 3 csomag ízlés szerinti ízesítésű tömlős sajt / ez lesz a töltelék /
  • + 10 dkg sajt / trappista, edámi vagy füstölt - ízlés szerint, megszórni a tetejét /
  • + némi étolaj és őrölt pirospaprika / megkenni a tészták tetejét - a pirospaprika ízlés szerint elhagyható /
/ a képen a kovász már hozzá lett adva a liszthez, mert későn kapcsoltam, hogy fotózni kellene :-) /

Elkészítés :

Az egy deciliter tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne az egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyre tesszük 20 percre.
Az átszitált liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a kovászt és lekeverjük. 
Ezután következnek a tojások sárgái és egy újabb keverés, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű joghurtot, a tömlős sajtot és egy újabb keverés után az olajat.
Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

A duplájára nőtt tésztát kétfelé vesszük, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni és lisztezett felületen kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk. Vízszintesen 3 csíkra vágjuk és azt kb.12 nagyjából egyforma méretű téglalapra. Arra ügyeljünk, hogy páros számú téglalapot kapjunk.


Mindegyik téglalapra kb. egyenlő mennyiségű tömlős sajtot nyomunk és feltekerjük, közben a közepétől a vége felé próbáljuk egyenletes vastagságúra húzni. Kb. betöltött palacsinta vastagságú és hosszúságú hengereket kapjunk.



Két rudat az egyik végénél összecsippentünk és egymás köré tekerjük vagy  - úgy, mint én - 8as formára alakítjuk.
A sütőt a legnagyobb fokozatra előmelegítjük és a sütőpapírral bélelt tepsin még 30 percig kelesztjük a kalácsokat.
Sütés előtt minden egyes darabot lekenünk őrölt pirospaprikával elkevert olajjal vagy sima olajjal - ízlés szerint. Megszórjuk reszelt sajttal és a forróra előmelegített sütőben előbb 10 percig, majd 170 fokra mérsékelt hőmérsékleten további 20 percig sütjük.



Fogyasszuk jó étvággyal! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése