Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. január 19., szombat

Zöldséges pulykamell tojásos hajdinával

Miután ugye erőteljesen azon vagyok, hogy megreformáljam az étkezéseimet, ezért minduntalan azon igyekszem, hogy valami finom és egészséges dologra cseréljem le a fehér rizst, a tésztát (ebből már egy ideje csak durumtésztát használok) és a burgonyát.
Bár itt azért hozzátenném, hogy kis mennyiségben egyikkel sincs különösebb gond...

A hajdina engem a tarhonyára emlékeztet... Kinézetre és egy kicsit ízre is, pedig semmi köze a tésztához. :D
A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik.
Magas a kalcium, a magnézium és a kálium tartalma.
Igen értékes vitaminforrás (E-, B1- és B2-vitaminok) illetve flavonoid és rutin (P-vitamin) tartalma magas.

Sokat gondolkodtam ma, hogy milyen köretet készítsek ehhez az ételhez és bevallom kíváncsi voltam milyen íze is lehet a hajdinának, ezért választottam őt. :)
De bármivel elkészíthető természetesen:
barna rizzsel, tönkölybúzával, kölessel vagy bulgurral. :)

Hozzávalók:
  • 270 g pulykamell 
  • 1 ek étolaj
  • 1 doboz Bonduelle Gold Mexico Mix (kukorica, borsó, paprika)
  • 1 doboz csiperkegomba konzerv
  • 86 g szójaszósz
  • 125 g hajdina / főzőzacskós! :) /
  • 1 ek ételízesítő
  • 1 tojás
Elkészítése:
  1. Megfőzzük a hajdinát, ízesítjük és félretesszük .
  2. Csíkokra vágjuk a pulykamellet, besózzuk majd megsütjük.
  3. Ha kész a hús, hozzátesszük a Bonduelle keveréket és a gombát. Kicsit hagyjuk őket együtt rotyogni...
  4. Hozzáadjuk a szójaszószt és összeérleljük őket pár perc alatt.
  5. Ha ezzel megvagyunk beletesszük a hajdinát és ráütünk egy egész tojást.
  6. Kavargatjuk kicsit, hogy a tojás szépen elvegyüljön majd megkóstoljuk megfelelő-e az íze. Ízlés szerint ízesíthetjük még ételízesítővel.
  Kisokos:
100 g tartalmaz 129.38 kcal-t.
fehérje: 9.16 g
szénhidrát: 16.54 g
zsír: 3.11 g
Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése