Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. január 17., csütörtök

Spanyol briós

Ensamaidas - ahogy magyarul hívjuk : spanyol briós.
Amikor a Lidl-ben spanyol hetek vannak, szokott lenni a nagyüzemi változata ennek a méltán népszerű kalácsnak.

Alapvetően kettő fajtáját különböztetjük meg :
Ensamaidas - sima, töltelék nélkül készülő kalács
és az
Ensamaidas Mallorquinas / a mallorcai verzió /  - ez a töltött fajája.
Kalács, mert kelt tésztából készül, de nem egyértelműen briós, mert van, mikor inkább a magyarországi pékségek által készített kakaóscsigára hasonlít küllemileg és gyakoriak a min.20 centitől akár 50 centi átmérőjű csigák is. A briós és a csiga forma is egyaránt elterjedt és elfogadott.

A recept, amit most leírok az Ensamaida Mallorquinas egyik válozata lesz, mégpedig vaníliás krémmel töltött.
A tradicionális tölteléke a Cabello de Ángel, ami nem más, mint egy fűszeres sütőtök lekvár.
Készülhet vaníliás, csokis és karamellás krémmel töltve is, ezek is teljesen hagyományos és elfogadott kiegészítői a kalácsnak.

Nagyon finom, kiadós süti, bár eléggé időigényes az elkészítése, de megéri! Ideális reggeli, munkahelyre vinni elemózsiának, töményebb leves után, mint második fogás, de akár vacsira is.

Hozzávalók : / kb. 13 -15 darabhoz /
A tésztához :
  • 1 kg finomliszt + még a szóráshoz
  • 5 dl tej
  • 1 élesztő / 5 dkg /
  • 6 tojás sárgája
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál kristálycukor + 1 teáskanálnyi a kovász készítéséhez
  • 1 dl étolaj / ha van olívaolaj otthon, akkor használjunk azt /
  •  + kb. 10 dkg sertészsír a kenéshez. / ha van, aki ettől irtózik az kenje vajjal /

A krémhez:
  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4-5 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • + kevés tej a kalácsok tetejét lekenni és kevés porcukor meghinteni őket sütés előtt.

Elkészítés :
A tészta hozzávalói mind legyenek szobahőmérsékletűek, ezért a bedagasztás előtt 20-30 perccel vegyük ki a hűtőből az élesztőt, a tojásokat.
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, mert a tészta minimum a duplájára fog megkelni.
Készítsük el a " Masa madre" - t vagy ahogy mi, Magyarok nevezzük : a kovászt.
Ezzel most nem felvágni akarok, csak imádom a " Masa madre" azaz az " anyatészta" kifejezést. Olyan szívet melengető a hangzása, mintha valóban a tészta lelke lenne, ahogy az is. Amíg a magyar " kovász" kifejezésről mindig a kulimászra asszociálok, ami valljuk be : nem felemelő hangzású. 

Szóval :
Melegítsünk kézmelegre 1 dl tejet, adjunk hozzá 1 teáskanál kristálycukrot és keverjük el. Morzsoljuk bele az élesztőt és hintsük meg a tetejét 2 evőkanál liszttel és letakarva tegyük meleg helyre kb. 10-15 percre - ez lesz a kovász.

A tálba szitált liszthez adjuk hozzá az 1 teáskanál sót és a 3 evőkanál kristálycukrot - keverjük el.
Készítsünk elő egy kis tálkát és egy jól zárható műanyag dobozt - én mindig alaposan elmosott margarinos dobozt használok erre a célra, mert praktikus - és válasszuk szét a tojásokat.
Ezúttal CSAK a tojások sárgáit fogjuk fölhasználni *  - ezért azokat a kis tálkába engedjük bele.
A tojások fehérjéit engedjük bele a dobozba és tegyük be a mélyhűtőbe. / Legközelebb olyan receptet írok le, amihez ezt a 6 tojásfehérjét fogom fölhasználni - nem pazarlunk ám : -) / 
A maradék 4 dl tejet langyosítsuk meg. A pudingot is főzzük meg, hogy ki tudjon hűlni.


* Konyhatündér mondja : A kelt tésztákhoz mindig csak és kizárólag a tojások sárgáit használjuk föl - ezektől lesz a tészta lágy és foszlós valamint szép színű, míg a tojások fehérje keményíti a tésztát és az egy kelt tésztánál nemkívánatos.

15 -20 perc elteltével adjuk a tálban lévő liszthez a kovászt és a kezünkkel keverjük el, majd adjuk hozzá a 6 tojás sárgáját is. Apránként adjuk hozzá a tejet, ahogy a tészta veszi föl, közben a kezünkkel gyúrjuk a tésztát. Utolsóként adjuk hozzá az olajat is, majd kezdjük el kidagasztani a tésztát.
Akkor jó, ha már elválik a tál oldalától. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és 1 órán keresztül kelesszük meleg helyen.
Az 1 óra eltelte után a tészta minimum a duplájára nőtt. Ismét jól átgyúrjuk - átdagasztjuk, majd kb. tenyérnyi darabokat szakítva a tésztából zsemle formájú gombócokat formázunk és egymástól kb.3-4 centi távolságra lisztezett felületre sorakoztatjuk őket. Ismét kelesztés következik - ezúttal 45 percet kelesztjük a gombócokat. Természetesen konyharuhával letakarva, meleg helyen.
A 45 perc eltelte után a gombócok szépen a duplájukra híznak.
Lisztezett felületen egyesével dolgozunk a tésztákkal. Veszünk egyet és a kezünkkel kicsit meghúzgáljuk, hogy laposabb, korong alakú legyen, majd a nyújtófával ovális alakúra elnyújtjuk. Ez után a tésztát - mint a nagyik a húzott, házi rétest - a két kezünkkel vékonyra kihúzzuk, de ne szakadjon, erre vigyázzunk! Nem rétes, nem kell nagyra húzni kb. 15-20 centi hosszú és 10-12 centi széles ovális tésztalapot készítsünk.
A puha zsírt vagy a vajat / semmiképpen sem margarint, mert annak túl nagy a víztartalma / vegyük az ujjaink hegyére és szépen pötyögtessük meg a tésztát úgy, hogy alul hagyjuk ki úgy két ujjnyi helyet a tölteléknek.
Egy evőkanálnyi pudingot kenjünk el egy csíkban a kihagyott sávban.
A tésztát óvatosan és szorosan tekerjük föl a pudingos szélétől indulva és közben jobbra-balra kicsit húzigáljuk meg, hogy vékonyodjon meg kicsit.
Aztán ízlésünk és kézügyességünk függvényében formázzunk briós - forma alakzatokat : -)
Ezt ismételjük el mind az összes gombóccal, majd ha készen vagyunk -
Következik 30 perc kelesztés - konyharuha és meleg hely : -)
Egy nagyobb tepsit vagy sütőlapot kenjünk meg vékonyan olajjal és borítsuk be sütőpapírral és a félkész briósokat sorakoztassuk föl rá, köztük hagyjunk helyet.
Most a sütőt is gyújsuk már be. Állítsuk 170 fokra. Gázsütő 4 -es fokozat és melegítsük elő.
30 perc eltelte után a tésztán ismét szépen megnőtt.
Minden egyes brióst kenjünk meg kevés tejjel és hintsük meg porcukorral.
Majd toljuk a sütőbe és 30 - 35 perc alatt süssük szép pirosra, illatosra.
Fogyasszuk jó étvággyal! :-)

1 megjegyzés:

  1. Hű de jól néz ki! :) Így reggelire milyen jó lenne egyet megkóstolni :)

    VálaszTörlés