Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. január 2., szerda

Vaníliás - diós falatkák

Nagyon fincsi és nagyon könnyen elkészíthető. Ideális vendégváró, nasi vagy jó kis reggeli egy bögre tejjel, kakaóval kiegészítve : - )
A tészta tölthető ízlésünk szerint más fajta töltelékkel is, de a legjobb, ha puding és valamilyen olajos mag keveréke kerül bele, így nem fog kifolyni a krém a sütikből.

Hozzávalók : / kb. 30-34 darabhoz /

Tészta :

35 dkg finomliszt
4 evőkanál kristálycukor
1/2 teáskanál só
20 dkg margarin vagy vaj
20 dkg krémsajt / mascarpone, Philadelphia vagy akár Milli natúr sajtkrém is megteszi/
2 evőkanál tejföl

Töltelék :

1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliáscukor
2 evőkanál kristálycukor
2,5 dl tej
5 dkg durvára vágott pirított dió

+ 1 tojás a falatkák lekenéséhez. 
+ porcukor és őrölt fahéj keveréke a szóráshoz

Elkészítés :

A töltelékhez egy serpenyőben szárazon - zsiradék hozzáadása nélkül - megpirítjuk a diót. Félretesszük hűlni. 
A pudingporból a tejjel, a vaníliáscukorral és a kristálycukorral sűrű krémet főzünk és ezt is félretesszük hűlni. A diót éles késsel durvára vágjuk és összekeverjük a pudinggal, amíg még meleg.


Amíg a krém hozzávalói hűlnek, elkészítjük a tésztát.


A lisztbe belekeverjük sót és a cukrot, majd elmorzsoljuk a margarinnal / vajjal. Hozzáadjuk a krémsajtot és a tejfölt és gyors mozdulatokkal lágyabb tésztát gyúrunk.
Fóliával letakarva minimum 1 órát hűtőben pihentetjük.


Pihentetés után 4 egyenlő részre vágjuk a tésztát.



A tésztadarabokat lisztezett felületen egyenként kb. 10 x 30 centis téglalapokká nyújtjuk, közben gyakran alá lisztezve és a tésztát magát is gyakran hintve liszttel, mert lágy és ragadni fog -  és egyenletesen elosztjuk rajtuk a tölteléket.


A szélesebb felétől szorosan feltekerjük úgy, hogy a hajtás vonala alul legyen.


A 4 rudat külön-külön alufóliába csomagoljuk és minimum 2 órára mélyhűtőbe tesszük.


A 2 óra eltelte után kicsomagoljuk és kb. 2,5 - 3 centis darabkákra vágjuk a rudakat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a darabokat és lekenjük tojással, majd meghintjük őket fahéjas porcukorral.


180 fokos sütőben kb.40-45 percig sütjük, szép pirosra.

Ha annyira imádjuk a fahéjat, mint én : - ) akkor még forrón hinthetünk rá még egy kis fahéjas cukrot : -D


Fogyasszuk jó étvággyal! : -)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése