Nagyon fincsi és nagyon könnyen elkészíthető. Ideális vendégváró, nasi vagy jó kis reggeli egy bögre tejjel, kakaóval kiegészítve : - )
A tészta tölthető ízlésünk szerint más fajta töltelékkel is, de a legjobb, ha puding és valamilyen olajos mag keveréke kerül bele, így nem fog kifolyni a krém a sütikből.
Hozzávalók : / kb. 30-34 darabhoz /
Tészta :
35 dkg finomliszt
4 evőkanál kristálycukor
1/2 teáskanál só
20 dkg margarin vagy vaj
20 dkg krémsajt / mascarpone, Philadelphia vagy akár Milli natúr sajtkrém is megteszi/
2 evőkanál tejföl
Töltelék :
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliáscukor
2 evőkanál kristálycukor
2,5 dl tej
5 dkg durvára vágott pirított dió
+ 1 tojás a falatkák lekenéséhez.
+ porcukor és őrölt fahéj keveréke a szóráshoz
A töltelékhez egy serpenyőben szárazon - zsiradék hozzáadása nélkül - megpirítjuk a diót. Félretesszük hűlni.
A pudingporból a tejjel, a vaníliáscukorral és a kristálycukorral sűrű krémet főzünk és ezt is félretesszük hűlni. A diót éles késsel durvára vágjuk és összekeverjük a pudinggal, amíg még meleg.
Amíg a krém hozzávalói hűlnek, elkészítjük a tésztát.
A lisztbe belekeverjük sót és a cukrot, majd elmorzsoljuk a margarinnal / vajjal. Hozzáadjuk a krémsajtot és a tejfölt és gyors mozdulatokkal lágyabb tésztát gyúrunk.
Fóliával letakarva minimum 1 órát hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után 4 egyenlő részre vágjuk a tésztát.
A tésztadarabokat lisztezett felületen egyenként kb. 10 x 30 centis téglalapokká nyújtjuk, közben gyakran alá lisztezve és a tésztát magát is gyakran hintve liszttel, mert lágy és ragadni fog - és egyenletesen elosztjuk rajtuk a tölteléket.
A szélesebb felétől szorosan feltekerjük úgy, hogy a hajtás vonala alul legyen.
A 4 rudat külön-külön alufóliába csomagoljuk és minimum 2 órára mélyhűtőbe tesszük.
A 2 óra eltelte után kicsomagoljuk és kb. 2,5 - 3 centis darabkákra vágjuk a rudakat. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a darabokat és lekenjük tojással, majd meghintjük őket fahéjas porcukorral.
180 fokos sütőben kb.40-45 percig sütjük, szép pirosra.
Ha annyira imádjuk a fahéjat, mint én : - ) akkor még forrón hinthetünk rá még egy kis fahéjas cukrot : -D
Fogyasszuk jó étvággyal! : -)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése