Igazából a tészta a lényeges, mivel a töltelékeknek csak a kreativitás szab határt.
Nálunk ezúttal málnás - pudingos töltelékkel készült, mert már karácsony óta kallódik a fagyóban egy doboz mirelit málna, amit el szerettem volna már használni és azért is, mert szeretem a sütikben az édes krém és a savanykás gyümölcs párosítását. :-)
Hozzávalók : / 10 nagyobb vagy 14 kisebb darabhoz /
A tésztához :
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg tehéntúró
- 1,5 dl tej
- 15 dkg kristálycukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 csipet só
- + 1 tojás a tészta lekenéséhez
A töltelékhez :
- 1 csomag tejszínízű pudingpor
- 1 doboz mirelit málna / 330 gr /
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliáscukor
- 1/2 dl víz
- 2 dl tej
Elkészítés :
Először főzzük meg a tölteléket :
a mirelit málnát fagyott állapotában öntsük egy lábosba, szórjuk hozzá a cukrot és a vaníliáscukrot, öntsük alá a 1/2 dl vizet és közepes lángon, gyakran kevergetve főzzük forrásig, majd a 2dl tejben kikevert pudingporral főzzük össze. Tegyük félre és hűtsük ki.
A tésztához szitáljuk át a kétféle lisztet egy tálba, majd morzsoljuk el benne a vajat és a túrót. Adjuk hozzá a cukrot, a lereszelt citromhéjat, a csipet sót, a sütőport és a szódabikarbónát.Keverjük össze, majd a tejet több részletben adagolva gyúrjuk meg a tésztát. Puhább állagú, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
Takarjuk le fóliával és hűtőben pihentessük 1 -2 órán át.
A pihentetés után helyezzük a tésztát alaposan belisztezett felületre, majd nyújtsuk kb.fél centi vékonyságúra, közben a tészta felületét is gyakran lisztezzük és alatta is, mert könnyen leragadhat.
A kinyújtott tésztát vágjuk kb. 10 x 14 centis darabokra vagy minimum 7 x 9 centisekre, ha kisebb táskákat szeretnénk.
Figyeljünk rá, hogy páros számú tésztalapkánk legyen - egyik az alja, másik a teteje lesz.
Minden második lap közepére tegyünk kb. 1 evőkanálnyi tölteléket. A tojást válasszuk szét és a fehérjével minden töltelékes lapka szélét kenjük körbe.
Fedjük be a töltelékes lapkákat egy-egy üres lapkával és igazítsuk, nyomkodjuk alaposan össze a lapkák széleit. Egy villával kicsit jobban összenyomhatjuk a széleket körben, mint az olaszok szokták a ravioli-t. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy tepsire pakoljuk át a sütiket, hagyjuk köztük pár centis helyet - egyszerre kb. 5 darab fog elférni. Egy késsel ejtsük a 2-3 darab bemetszést a sütik tetején és kenjük le őket a tojás sárgájával.
200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Fogyasszuk jó étvággyal! :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése