Akinek van a családjában tej - tojás keresztallergiában szenvedő, akkor ennek a receptnek hasznát fogja venni.
A süteményekben és a ételekben a tejtejtermék ugyan helyettesíthető laktózmentes termékkel, de a tojást kiváltani már komoly fejtörést okoz és konyhatechnológiai ismereteket követel valamint sok kísérletezést.
A süti könnyen elkészíthető és finom - ha még egy kis gyümölcslekvárral is "felturbózzuk" tálaláskor, akkor senkinek sem lesz ellene kifogása. Bár, mégis csak másabb lesz, mint a hagyományos tojásos piskóta.
A férjemnek például ízlett. Legközelebb én a liszt felét darált dióval vagy mogyoróval fogom helyettesíteni, úgy még ízletesebb lesz : -)
Hozzávalók : / 20 cm átmérőjű tortaformához vagy kb. 32 x 18 cm-es tepsihez /
- 15 dkg kristálycukor / lehet barna cukor vagy barna nádcukor is - akkor még finomabb, karamelles ízhatású lesz a sütink /
- 25 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 4 evőkanál kakaópor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs lereszelt héja és kifacsart leve
- 1 dl étolaj
- 1,5 dl víz
Elkészítés :
Két külön tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókat.
Majd a szárazakhoz hozzáöntjük a nedves termékeket.
Jól elkeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortakarikába öntjük.
160 fokon 30 percig sütjük.
A forró sütit a tepsiben hagyjuk kihűlni - ha tortaformában sütöttük, akkor kevés liszttel hintsük meg a kisült tészta tetejét és borítsuk fejjel lefelé egy tiszta konyharuhával letakart tálcára, úgy hűtsük ki. Kapcsos tortaforma esetén nem kell, csak hagyományos cukrászipari vas tortakarika esetén - én ilyet használok.
A forró sütit a tepsiben hagyjuk kihűlni - ha tortaformában sütöttük, akkor kevés liszttel hintsük meg a kisült tészta tetejét és borítsuk fejjel lefelé egy tiszta konyharuhával letakart tálcára, úgy hűtsük ki. Kapcsos tortaforma esetén nem kell, csak hagyományos cukrászipari vas tortakarika esetén - én ilyet használok.
Lekvárral megcsorgatva tálaljuk.
Fogyasszuk jó étvággyal! :)
Azért a tejmentes /laktózmentes fogalmakat jó lenne tisztázni...
VálaszTörlés