Az első ilyen recept, amit elkészítettem, ez a lasagne volt és mivel húsevő Férj is azt mondta, hogy finom lett, ezért gondoltam megosztom veletek is.
Hozzávalók:
- durumlisztes lasagne tészta (vagy lehet készíteni is, én teljes kiőrlésű lisztből gyúrtam /30 dkg liszt, 1 tojás, csipet só, kis víz/)
- 30 dkg gomba
- 3 kisebb cukkini
- 40 dkg paradicsompüré
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors, oregánó, kakukkfű, bazsalikom...
- reszelt trappista és füstölt sajt
- 4 dl tej
- 4 dkg vaj
- 1 púpos ek. liszt
- só, fehérbors, szerecsendió
- Készítsük elő a zöldségeket: a gombának húzzuk le a héját, vágjuk le a tönk végét, vágjuk vékony szeletekre. A cukkinit mossuk meg, vágjuk le a két végét, vágjuk 1 cm-es kockákra. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apró darabokra.
- Az olajban pirítsuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, a többi fűszert pedig csak a végén adjuk hozzá, hogy ne veszítsék el az aromájukat.
- Adjuk hozzá a paradicsompürét, az így kapott ragut főzzük kb. 10 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.
- Közben főzzük meg a besamelt: A tejet forrósítsuk fel. Egy másik edényben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet és folyamatosan kevergetve kissé megpirítjuk. Hozzáöntjük a forró tejet és habverővel csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, reszeljünk bele kevés szerecsendiót, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük még kb. 10 percig.
- Egy tepsit vajazzunk ki, rétegezzük a lasagnét: besamel, tészta, zöldséges ragu, tészta, besamel... míg a hozzávalók el nem fogynak, a tetejére besamel kerüljön, amit megszórunk sajttal.
- A tepsit lefedjük alufóliával, így sütjük kb. 30 percig, majd vegyük le a fóliát és pirítsuk meg.
Jajj Jucus, összefut a nyál a számban! :)
VálaszTörlésTutira elkészítem majd. Tök jó, előre megvan miket fogok főzni kb. 2 hétre! :D
Jó neked :) Én most megint receptkeresésben vagyok...remélem találok még hasonló finomságokat! :)
Törlés