Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. április 7., vasárnap

Sajtos leveles pogácsa

Egy pár éve divatos tv-reklám után szabadon, mondhatnám :
...hogy milyen pogácsákat szeretek? Hát, én az ILYEN pogácsákat szeretem : -)
Tipikus " babra - munka, de megéri " kategória, ugyanis nem lehet hamarjában összedobni, kicsit szöszmötölős is, viszont nincs benne semmi nehéz. Az eredmény pedig önmagáért beszél :- )

Hozzávalók :
 • 75 dkg finomliszt + a szóráshoz
 • 1 csomag friss élesztő / 5 dkg /
 • 1,5 dl tej
 • 2  teáskanál kristálycukor
 • 2 teáskanál só
 • 20 dkg vaj vagy margarin + 5 dkg a rétegek közé kenni
 • 20 dkg tejföl / 20 %-os zsírtartalmú /
 • 2 tojás sárgája
 • 20 dkg reszelhető sajt / trappista, ementáli jellegű sajtok, füstölt sajt vagy márványsajt /
 • + 5 dkg sajt a pogik tetejét megszórni / vagy kb.2 evőkanálnyi szezámmag a pogik tetejét megszórni
 • + 1/2 deci tej a pogik tetejét megkenni

Elkészítés : 

Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk és meleg helyre félretesszük. A lisztet egy nagyobb tálba átszitáljuk és belekeverjük a sót.


A liszttel elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tojások sárgáit és elkeverjük.


Alaposan kidolgozzuk - kidagasztjuk a tésztát, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 óra hosszáig kelesztjük.

Kelesztés előtt.
                                  
A kelesztési idő letelte után a tésztát lisztezett felületen, a tészta felületét is liszttel megszórva kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és megkenjük az olvasztott vaj 1/3-részével vagy - ahogy én csináltam : puha vajdarabkákkal megpöttyöztem a tésztát.


Majd ráreszeljük a sajt 1/3-részét.


És elvégezzük a tészta első hajtogatását úgy, hogy a tésztalap 2/3- részét ráhajtjuk és a lisztet óvatosan lecsöpögtetjük a felületéről.


Majd a maradék 1/3 tészta-részt ráhajtjuk és egy tésztacsíkot kapunk.


A tészta aljától a 2/3-részt felhajtjuk és az 1/3-részt ráhajtjuk, így kapunk egy tészta kockát.

Pihentetés előtt.
A kelesztőtál alját enyhén belisztezzük, a tésztát beletesszük, konyharuhával letakarva meleg helyen 30 percig pihentetjük.
Majd a fent leírt hajtogatási folyamatot még kétszer megismételjük : kinyújtjuk a tésztát 1 ujjnyi vastagra - megkenjük olvasztott vajjal - ráreszeljük a sajt másik 1/3-részét és meghajtogatjuk. Letakarva újabb 30 percig pihentetjük és újra, összesen három alkalommal hajtogatjuk meg a tésztát.

Pihentetés után.
Amikor ezzel is végeztünk, a tésztát újra lisztezett felületre tesszük, a tészta felületét is lisztezzük és ezúttal már 1,5 - 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk és attól függően, hogy mekkora pogácsákat szeretnénk, olyan átmérőjű kiszúróval vagy pohárral kiszaggatjuk. / én egy normál 2,5 dl-es vizespohárral dolgoztam és így nagyobb pogácsákat kaptam, mégpedig 28 darabot / A pogikat a két tenyerünk között óvatosan megsodorjuk, hogy magasabbak legyenek. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk, amíg tart.

                   / A pogácsa tésztájában látható fekete pöttyök a márványsajttól vannak, mivel én ezúttal azzal készítettem. /

Sütőpapírral bélelt sütőlemezre pakoljuk őket úgy, hogy bőven hagyunk helyet közük, mert a sütés előtt újabb 30 percig pihentetni kell őket. Közben a sütőt a legnagyobb fokozatra előmelegítjük.


A 30 perc pihentetés után lekenjük a pogikat tejjel és megszórjuk őket reszelt sajttal vagy szezámmaggal - ízlés szerint.
A legmagasabb sütési hőfokon kezdjük sütni 10 percig, majd mérsékeljük a hőfokot 170-180 fokra és további 20 percig sütjük.
FIGYELEM! A kisebbre szaggatott pogácsák hamarabb sülnek, így azokat kevesebb ideig kell sütni.Fogyasszuk jó étvággyal! : -)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése