Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. április 9., kedd

Aludttejes prósza

Ez egy somogyi étel, legalább is máshol nem igazán ismerik, de mi nagyon szeretjük. Nagyon egyszerű az elkészítése és lehet desszert is, de mi kiadósabb leves mellé, főételként szoktuk készíteni.

Hozzávalók:
  • 2 nagy kefír
  • kb. fél kg liszt (én teljes kiőrlésűvel készítem)
  • 1 tojás és egy tojás fehérje
  • egy csipet só
A tetejére:
  • egy kis tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • lekvár, befőtt, vagy gyümölcs
  • édesítő
Elkészítése:
  • A kefírt összekeverjük annyi liszttel, amennyit felvesz (kb. fél kiló), a tojással és a másik tojás fehérjével, sózzuk. A palacsintatésztánál sűrűbb, de azért még folyós tésztát kell kapnunk.
  • Kilisztezett tepsibe öntjük és elkezdjük sütni.
  • Közben a tejfölt összekeverjük édesítővel és a tojás sárgájával.
  • Ha a tésztánk már kezd szilárdulni (kb. 5-10 perc) kivesszük és a tetejére öntjük a tejfölös masszát, valamint lekvárt pötyögtetünk rá (vagy gyümölcsöt, befőttet).
  • Ezután még tovább sütjük, amíg a tészta megszilárdul és a széle, teteje elkezd pirulni (sütőtől is függ, kb. 10-15 perc). Tűpróbával ellenőrizzük.
  • Kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése