Ezt a
receptet Férj családjától szereztem, mert régebben én csak a hagyományos szép,
magas, de kissé száraz pogácsát ismertem, viszont mióta ezt megkóstoltam, csak
ilyet készítek!
Nem olyan
szép, de az íze… mondhatni csúnya, de isteni finom! J
Hozzávalók:
- 1,5 – 2 kg krumpli
- 1 kocka Ráma
- 3 tojássárgája
- kb. ¾ kg liszt
- 3 ek. tejföl
- 2-3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 tojás, amivel a tetejét megkenjük
- cukor, só
Közben a tejben egy kk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A krumplit összetörjük (nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabkák is, mi kifejezetten szeretjük J),
majd ha kihűlt és az élesztő is felfutott, minden hozzávalóval összekeverjük,
dagasztjuk, majd a tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk és kb. fél órára félretesszük kelni.
Fontos: ne felejtsük el a tésztát is
megsózni! Csak annyi lisztet tegyünk a tésztába, hogy lehessen vele dolgozni,
nem baj, ha kissé ragadósabb, mert kinyújtáskor még úgyis vesz fel lisztet,
illetve így lesz igazán krumplis, krémes és tömör a belseje!
Ha megkelt,
lisztes gyúródeszkán kb. 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk és pogácsákat szaggatunk
belőle.Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojással és kb. 20 perc alatt, közepes hőfokon megsütjük.
Mivel nekem
gázos sütőm van, így nem tudok alsó-felső sütést beállítani, ezért én kb. 10
perc után, amikor a pogácsák alja már megpirult, meg szoktam fordítani őket,
hogy a teteje is piros legyen.
Ebből a mennyiségből kb. 4-5 tepsi (200 db) pogácsa lesz, lehet kevesebbet is készíteni, de nálunk nem érdemes, nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése