Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. február 17., vasárnap

Zöldséges csirkemell krémes sajtos szósszal

A kedvenc éttermünk étlapjáról származik az étel alapötlete. Bár ott más néven szerepel, ami nem illik hozzá, ezért átkereszteltem. Nem pontosan úgy készítem, mint az étteremben, mert :
  - a háziasszonyi büszkeségem nem engedi, hogy elkérjem a receptet
  - miért kérném el, mikor egy egyszerű étel és pontosan tudom, hogy készíthették el?
  - jobban is el tudom készíteni, mint az étteremben?

A válasz : Igen.

Az éttermi verziónak nincs ilyen finom, krémes állagú mártása, pedig nagyon harmonikusan illik a kissé roppanós zöldségekhez. Finom : -)

Hozzávalók : / 4 személy részére /
  • 50 dkg csiremellfilé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 csomag mirelit " Brokkoli mix" zöldségkeverék / 1csomag súlya 350 gr /
  • 2-3 evőkanál étolaj a hús pirításához
  • só, ételízesítő, bors
A sajtszószhoz:  
  • 20 dkg Feta vagy krémfehér sajt 
  • 5 dkg sütő / főzőmargarin vagy vaj 
  •  2 evőkanál liszt
  • 3-4 dl tej
  • só, bors

Elkészítés :

A csirkemellfilét vágjuk kisujjnyi vastagságú és nagyságú csíkokra.
A vöröshagymát vágjuk félbe, aztán cikkezzük föl vékonyra, félkör alakú szeletkékre.
Az étolajat öntsük nagyobb teflon serpenyőbe, forrósítsuk jól föl és a fele húst a fele hagymával együtt dobjuk bele és pirítsuk meg, közben ízesítsük sóval, ételízesítővel és borssal - a húsnak nem kell pirosnak lennie, de legyen készre sütve. Szedjük egy mélytányérra és tegyük félre. Pirítsuk meg ugyanígy a hús és hagyma másik felét is és ha készen van, szedjük a többihez a tányérra.
A zöldségeknek forraljunk vizet és a fagyos, mirelit zöldségeket öntsük bele. Csak addig főzzük, amíg a víz újraforr a zöldségekkel, mert nem szabad szétesősre főzni őket, kicsit roppanósnak kell lenniük.
Szűrjük le és tegyük félre.
Egy lábosban olvasszuk föl a margarint és a 2 evőkanál liszttel felhabzásig pirítunk rajta, mint egy rántást, majd öntsük föl tejjel - egy pudingnál valamivel hígabb mártást kell kapnunk. 


A sajtot vágjuk olyan apróra, amilyenre csak tudjuk vagy próbáljuk meg a nagy lyukú reszelőn lereszelni.


Adjuk a tejes-lisztes mártáshoz a sajtot és olvasszuk, forraljuk össze, de óvatosan, mert a tej és a liszt pillanatok alatt leéghet! Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel *


* Mivel a húst, a zöldségek főzővizét és a mártást is ízesítjük, ezért minden alkotórészt csak enyhén sózzuk, borsozzuk, mert könnyen túlzásba eshetünk!

Tegyük vissza a húst a serpenyőbe - ha nem fér bele az étel, akkor keressünk olyan edényt amibe össze tudjuk állítani az ételt.
Keverjük a húshoz a zöldségeket, majd óvatosan adjuk hozzá a sajtszószt és az egészet forrósítsuk össze pár perc alatt, közepes lángon. Kevergessük, hogy le ne kapjon.


Köretként párolt rizs, hasábburgonya, sült héjas burgonya illik hozzá.


Fogyasszuk Jó étvággyal! : -)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése