Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. február 18., hétfő

Pikáns - krémes káposztasaláta

Pár hete úgy döntöttem, hogy a vasárnapi ebédnek szánt sült csirkecomb kísérőjeként nem a szokásos krumpli / rizi-bizi párosból választok, hanem eszünk egy friss - ropogós salátát.
Mivel a saláták esetében a variációk száma végtelen, így összegondoltam egy ízben harmonizáló kreációt.
Kétféleképpen készíthető : diétásan és kevésbé diétásan : -)
Íme a recept :

Hozzávalók : / kb. 4 adag / 

  • 1 közepes fej fehér káposzta
  • 2 nagyobb savanykás alma / pl.: Idared /
  • 3 - 4 szál sárgarépa
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál ecet

Az öntethez :

A diétás verzió esetén:
  • 1 nagy doboz kefír vagy natúr joghurt
  •  2-3 evőkanál ecetes torma illetve ízlés szerint / ki - mennyire szereti pikánsan / 

A kevésbé diétás verzió esetén :
  •  ugyanazok az összetevők, mint a diétás verzió esetén + 3-4 evőkanál majonéz

Elkészítés :

A káposztát félbevágjuk és legyaluljuk káposztagyalun vagy éles késsel vékony szálakra vágjuk.
A torzsát kidobjuk.
A szálas káposztát egy mélyebb tálba tegyük és adjuk hozzá a sót, a cukrot és az ecetet.
Hagyjuk állni kb. 1 óra hosszát, majd alaposan csavarjuk ki a levétől.
Az almát hámozzuk meg és reszeljük le a nagy lyukú reszelőn.
A sárgarépát tisztítsuk meg és vágjuk gyufaszál vastagságúra és méretűre.


Keverjük össze a zöldségeket, majd keverjük ki a pikáns mártást és öntsük a zöldségekre.
Keverjük jó alaposan össze és lefedve tegyük a hűtőbe.
Legjobb előző nap este elkészíteni, hogy egy éjszakán át érlelődhessenek az ízek, de tálalás előtt legalább 3 óra hosszát mindenképpen érdemes állni hagyni.



Fogyaszthatjuk magában vagy sültek kísérőjeként. 

Jó étvágyat hozzá! : -)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése