Ez egy somogyi étel, legalább is máshol nem igazán ismerik, de mi nagyon szeretjük. Nagyon egyszerű az elkészítése és lehet desszert is, de mi kiadósabb leves mellé, főételként szoktuk készíteni.
Hozzávalók:
- 2 nagy kefír
- kb. fél kg liszt (én teljes kiőrlésűvel készítem)
- 1 tojás és egy tojás fehérje
- egy csipet só
- egy kis tejföl
- 1 tojás sárgája
- lekvár, befőtt, vagy gyümölcs
- édesítő
- A kefírt összekeverjük annyi liszttel, amennyit felvesz (kb. fél kiló), a tojással és a másik tojás fehérjével, sózzuk. A palacsintatésztánál sűrűbb, de azért még folyós tésztát kell kapnunk.
- Kilisztezett tepsibe öntjük és elkezdjük sütni.
- Közben a tejfölt összekeverjük édesítővel és a tojás sárgájával.
- Ha a tésztánk már kezd szilárdulni (kb. 5-10 perc) kivesszük és a tetejére öntjük a tejfölös masszát, valamint lekvárt pötyögtetünk rá (vagy gyümölcsöt, befőttet).
- Ezután még tovább sütjük, amíg a tészta megszilárdul és a széle, teteje elkezd pirulni (sütőtől is függ, kb. 10-15 perc). Tűpróbával ellenőrizzük.
- Kockákra vágva tálaljuk.
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése