Egy rendhagyó esküvőn jártunk, ahol éjfél után piadinát szolgáltak fel. Akkor ettem először, de annyira ízlett, hogy úgy döntöttem, megszerzem a receptet és én is elkészítem. A legjobb benne, hogy teljes kiőrlésű liszttel készül, de egyáltalán nem lehet érezni rajta, így azoknak is érdemes így kipróbálni, akik nem szeretik amúgy a tk. lisztet. Férjnek is ízlett és mondta, hogy ha legközelebb vendégek jönnek, akkor is ilyet csináljunk, mert beszélgetés közben is csipegethető :)
Hozzávalók:
A lepényekhez:
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1,5 dkg só
- 2 ek tejszín
- 1 cs. élesztő
- 3,5-4 dl tej
- 2 ek olívaolaj
- 20 dkg mozzarella, vékonyra szeletelve
- 25 dkg vékonyra szeletelt kolbász vagy 24 szelet pármai sonka (én ezt kihagytam)
- 3 nagy paradicsom / 10 dkg olajban eltett szárított paradicsom
- rukkola / jégsaláta
A lisztet egy tálba szitáljuk.
Az élesztőt langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk,
hozzáadjuk a liszthez, a sót
hozzászórjuk, meglocsoljuk a tejszínnel, az olívaolajjal, és a tejjel.
Pár percig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztává áll össze.
15 percig letakarva pihentetjük.
A tésztából golflabdányi golyókat szakítunk. Először a
kezünkkel huzigatjuk kicsit minden irányba, majd lisztezett munkafelületen,
sodrófa segítségével nyújtjuk vékony, kb. palacsinta méretű lepényekké.
Újabb 10 percig pihentetjük, addig vékony karikára szeleteljük (a kolbászt/ sonkát), a sajtot, a paradicsomot, és jégsalátát is felaprítjuk. A lepényeket egy száraz teflonserpenyőben sütni kezdjük, pár percenként megforgatva.
Mikor hólyagosodni kezd, és már nagyjából kemény, de még lehet hajlítani, pakolunk bele a (szalámiból/ sonkából), sajtból, és a zöldségekből, majd félbehajtjuk.
Ha az alsó része megsült (kemény, és barna foltok vannak
rajta), megfordítjuk, és a másik oldalát is készre sütjük.
Paradicsomos, fokhagymás, medvehagymás, vagy bármilyen más mártogatóst készítünk hozzá és melegen tálaljuk.
Jó étvágyat! :)
(Az alaprecept a Nosalty.hu-ról származik.)
Nagyon tetszik, még nem csináltam ilyet...
VálaszTörlésIdén nyáron biztosan kipróbáljuk majd. :)
Helyes! :) Amúgy szerintem grillezni is lehetne... ezt még kikísérletezem! :)
TörlésUpdate! Grillen is kipróbálva és nagy-nagy sikert aratott! :)
VálaszTörlés