De ezzel a sütivel isteni finom!
Lehet bele tenni több lekvárt/dzsemet is és a habból is lehet többet készíteni, hogy magasabb legyen.
Hozzávalók:
A piskótához:- 4 tojássárgája
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg liszt
- 1 ek szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tej
- 4 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 1/2 citrom leve
- kis üveg savanykás lekvár (én meggylekvárt használtam)
Elkészítés:
- Előkészítésként melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit (kb. 20x30 cm-eset).
- A puha vajat és a cukrot egy nagy tálban robotgéppel kb. 2-3 perc alatt habosra keverjük.
- A tojássárgáját egyesével a vajas keverékhez adjuk és jól összedolgozzuk.
- Egy másik tálban összekavarjuk a lisztet a mákkal, a szódabikarbónával, majd belereszeljük a citrom héját.
- A tejet a vajas keverékkel felváltva hozzáadjuk a liszthez. Miután jól összedolgoztuk az egész tésztát, beleöntjük a kivajazott tepsibe és betesszük az előmelegített sütőbe.
- A tortát addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül és ha beleszúrunk egy villát a tészta már nem ragad rá. Érdemes kb. 20 percnyi sütés után többször ránézni és ellenőrizni, mikor lesz kész. Ha kész, vegyük ki a sütőből, de még ne kapcsoljuk ki a sütőt!
- A citromhabhoz először felverjük a tojásfehérjét, amíg jó habos nem lesz, majd csak ekkor adjuk hozzá a citromlevet és kanalanként a porcukrot. Akkor van kész, ha a tálat oldalra döntjük és a hab nem csúszik ki a tálból.
- Kenjünk meg a tésztát lekvárral, majd erre kenjünk rá a citromos habot, és tegyük vissza a sütőbe még 5 percre. 5 perc után kapcsoljuk ki a sütőt és még kb. 10 percig hagyjuk a habot száradni a sütőben.
Sütési hőfok:
180°C
Sütési idő:
20+5(+10) perc
Sütési mód:
alul-felül sütés
Niki, te egy igazi hazi tunder vagy:) En nem nagyon tudok sutni, vagyis meg nem, de probalkozom, ez viszont konnyunek tunik...Viszont nem szeretjuk a makot, szerinted kihagyhatom belole?:) Bocsi a kerdesert, de tenyleg nem ertek hozza:)
VálaszTörlésKöszi Kata. :)
VálaszTörlésHelyettesíthetnéd mondjuk darált dióval vagy esetleg mandulával, hogy az íze egy kicsit pikánsabb legyen.
De egyébként egyszerű, sima, natúr piskótával is megsütheted.
Nagyon egyszerű hidd el! :)
Majd jelezd ha kipróbáltad! ;)
:) Köszi Niki a receptet... mentem, citromhab a mai desszert :)
VálaszTörlés:) Örülök.
VálaszTörlés