Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2012. november 24., szombat

Citromhabos - mákos süti

Odavagyok a citromhabért, önmagában is képes lennék megenni egy egész tányérral. :)
De ezzel a sütivel isteni finom!
Lehet bele tenni több lekvárt/dzsemet is és a habból is lehet többet készíteni, hogy magasabb legyen.

 Hozzávalók:

A piskótához:
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg liszt
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl tej
 A citromos habhoz:
  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 citrom leve
  • kis üveg savanykás lekvár (én meggylekvárt használtam)

Elkészítés:

  1. Előkészítésként melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit (kb. 20x30 cm-eset). 
  2. A puha vajat és a cukrot egy nagy tálban robotgéppel kb. 2-3 perc alatt habosra keverjük. 
  3. A tojássárgáját egyesével a vajas keverékhez adjuk és jól összedolgozzuk.
  4. Egy másik tálban összekavarjuk a lisztet a mákkal, a szódabikarbónával, majd belereszeljük a citrom héját. 
  5. A tejet a vajas keverékkel felváltva hozzáadjuk a liszthez. Miután jól összedolgoztuk az egész tésztát, beleöntjük a kivajazott tepsibe és betesszük az előmelegített sütőbe.
  6. A tortát addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül és ha beleszúrunk egy villát a tészta már nem ragad rá. Érdemes kb. 20 percnyi sütés után többször ránézni és ellenőrizni, mikor lesz kész. Ha kész, vegyük ki a sütőből, de még ne kapcsoljuk ki a sütőt!
  7. A citromhabhoz először felverjük a tojásfehérjét, amíg jó habos nem lesz, majd csak ekkor adjuk hozzá a citromlevet és kanalanként a porcukrot. Akkor van kész, ha a tálat oldalra döntjük és a hab nem csúszik ki a tálból.
  8. Kenjünk meg a tésztát lekvárral, majd erre kenjünk rá a citromos habot, és tegyük vissza a sütőbe még 5 percre. 5 perc után kapcsoljuk ki a sütőt és még kb. 10 percig hagyjuk a habot száradni a sütőben.
Sütési hőfok:
180°C
Sütési idő:
20+5(+10) perc
Sütési mód:
alul-felül sütés
Tepsi mérete: 
20×30 cm
Sütőbe kerülés előtt...
Megsülve...

Meggy dzsemmel megkenve...
Citromhabbal is megkenve...
Kész! :)
Tálalva. :)

4 megjegyzés:

  1. Niki, te egy igazi hazi tunder vagy:) En nem nagyon tudok sutni, vagyis meg nem, de probalkozom, ez viszont konnyunek tunik...Viszont nem szeretjuk a makot, szerinted kihagyhatom belole?:) Bocsi a kerdesert, de tenyleg nem ertek hozza:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Kata. :)
    Helyettesíthetnéd mondjuk darált dióval vagy esetleg mandulával, hogy az íze egy kicsit pikánsabb legyen.
    De egyébként egyszerű, sima, natúr piskótával is megsütheted.
    Nagyon egyszerű hidd el! :)
    Majd jelezd ha kipróbáltad! ;)

    VálaszTörlés
  3. :) Köszi Niki a receptet... mentem, citromhab a mai desszert :)

    VálaszTörlés