Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. május 13., hétfő

Piadina

Egy rendhagyó esküvőn jártunk, ahol éjfél után piadinát szolgáltak fel. Akkor ettem először, de annyira ízlett, hogy úgy döntöttem, megszerzem a receptet és én is elkészítem. A legjobb benne, hogy teljes kiőrlésű liszttel készül, de egyáltalán nem lehet érezni rajta, így azoknak is érdemes így kipróbálni, akik nem szeretik amúgy a tk. lisztet. Férjnek is ízlett és mondta, hogy ha legközelebb vendégek jönnek, akkor is ilyet csináljunk, mert beszélgetés közben is csipegethető :)

Hozzávalók:

A lepényekhez:
  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1,5 dkg só
  • 2 ek tejszín
  • 1 cs. élesztő
  • 3,5-4 dl tej
  • 2 ek olívaolaj

 A töltéshez:
  • 20 dkg mozzarella, vékonyra szeletelve
  • 25 dkg vékonyra szeletelt kolbász vagy 24 szelet pármai sonka (én ezt kihagytam)
  • 3 nagy paradicsom / 10 dkg olajban eltett szárított paradicsom
  • rukkola / jégsaláta

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk.
Az élesztőt langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk, hozzáadjuk  a liszthez, a sót hozzászórjuk, meglocsoljuk a tejszínnel, az olívaolajjal, és a tejjel.
Pár percig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztává áll össze.


15 percig letakarva pihentetjük.
A tésztából golflabdányi golyókat szakítunk. Először a kezünkkel huzigatjuk kicsit minden irányba, majd lisztezett munkafelületen, sodrófa segítségével nyújtjuk vékony, kb. palacsinta méretű lepényekké.
Újabb 10 percig pihentetjük, addig vékony karikára szeleteljük (a kolbászt/ sonkát), a sajtot, a paradicsomot, és jégsalátát is felaprítjuk. A lepényeket egy száraz teflonserpenyőben sütni kezdjük, pár percenként megforgatva.


Mikor hólyagosodni kezd, és már nagyjából kemény, de még lehet hajlítani, pakolunk bele a (szalámiból/ sonkából), sajtból, és a zöldségekből, majd félbehajtjuk.
Ha az alsó része megsült (kemény, és barna foltok vannak rajta), megfordítjuk, és a másik oldalát is készre sütjük.


Paradicsomos, fokhagymás, medvehagymás, vagy bármilyen más mártogatóst készítünk hozzá és melegen tálaljuk.

Jó étvágyat! :)

(Az alaprecept a Nosalty.hu-ról származik.)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, még nem csináltam ilyet...
    Idén nyáron biztosan kipróbáljuk majd. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helyes! :) Amúgy szerintem grillezni is lehetne... ezt még kikísérletezem! :)

      Törlés
  2. Update! Grillen is kipróbálva és nagy-nagy sikert aratott! :)

    VálaszTörlés