Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. december 4., szerda

Túrófánk

A túrófánk - nah, igen :-) A legújabb kedvenc nálunk. Igazából annyira már nem új, bár az első adag nagy sikere miatt rögtön az " az ilyet nyugodtan csinálhatsz többször is " címszó alatt szereplő kaják közé került. Az első sütés fotói komikus hihetetlenséggel tűntek el a fényképezőgép memóriájából, így a recept beírásával várnom kellett. Mit is mondhatnék erről a tipikusan töményebb leves utáni, második fogásnak való édességről?
A mérhetetetlen fahéj-imádatomról azt hiszem már szóltam korábban is, úgyhogy ez az édesség sem készülhet mással az én konyhámban, csakis illatos fahéjas cukorköntösben. Az elkészítése roppant egyszerű, nem sok idő és nem kell a fél konyhát elmosogatni utána :-) Igaz, hogy olajban kell kisütni, de nem szívja meg magát olajjal és nem lesz szivacsosan olajtől csöpögő. Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 nagy pohár natúr joghurt
  • 2 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag sütőpor
  • 30 - 40 dkg liszt 
  • étolaj a sütéshez
  • fahéjjal elkevert kristálycukor a hempergetéshez / esetleg 1 csomag vaníliáscukor is mehet bele /

Elkészítés:

A túrót egy villával kissé áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tojások sárgáit, a joghurtot, a cukrot és összekeverjük. Ehhez a masszához adjuk a sütőport és végül a lisztet.
A liszt mennyiségére vonatkozóan azt tudom mondani, hogy 30 dkg biztosan kell bele, de a liszt fogósságától és a túró szárazságától vagy éppen ellenkezőleg, a savósságától függően akár 35-40 dkg is belemehet.
A lényeg az, hogy egy lágy, de formázható masszát kapjuk, ami nem esik szét, de nem is folyós.

Az olajat közepes hőmérsékletűre melegítsük elő, mert nem szabad hirtelen forró olajban sütni, ugyanis akkor a közepe nyers marad, a külseje pedig szénné ég.
Mivel a tészta bőven tartalmaz térfogatnövelő szert - sütőport - így csak diónyi nagyságú gomócokat formázzunk és óvatosan helyezzük az olajba. Ne tegyünk egyszerre túl sokat és ne túl közelre egymáshoz, mert nagyot nőnek sütés közben :-) Gyorsan sülnek, úgyhogy ne hagyjuk ott őket. Kb. 3-3 perc minkét oldalon és készen is vannak.

A kisült túrófánkokat papaírtörlőre szedjük és pár perc latt leitatjuk róluk a felesleges olajat, de még forrón a fahéjas cukorba hempergetjük. Személy szerint engem nem zavar a kristálycukor sercegése, de aki nem szereti, az készítheti porcukorral is, de ebben az esetben semmiképpen se hempergesse meg forrón benne a fánkokat, mert a porcukor nyálkássá olvad a forró fánk felületén és az nem gusztusos, valamint el is áztatja a tésztát, ami akkor már tényleg a szottyos szivacsra fog emlékeztetni. 

Továbbá nem elfeletkezve azokról, akik nem szenvednek fahéj-függőségben: lehet sima és vaníliával elkevert cukorral is dolgozni, sőt! - cukrozott kakaóporral sem tilos :-)


Az elkészült fánkok / kihűlt állapotban /





Fogyasszuk Jó étvággyal! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése