Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. október 24., csütörtök

Gesztenyetorta erdei gyümölcsös krémmel

Tegnap volt drága férjem 35. születésnapja.
Ezen egyszeri alkalomra készülődve, kiszemelt magának egy tortát a Nők Lapja Konyha októberi számából és ezt kérte tőlem. :)
Nagyon tetszett a recept és nem is bántam meg az elkészítését. ;)

Elnézést kérek amiért nem készítettem közben részletfotókat, de nem volt mellettem a fényképezőm és amikor neki álltam elkészíteni a tortát, már nem volt kedvem elővenni. :)

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 7.5 dkg natúr joghurt
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 7.5 dkg gesztenyemassza
  • 1 tojás
  • 1 ek meleg víz
  • 1 tk sütőpor
  • 11 dkg liszt
  • 3.5 dkg olvasztott vaj/margarin
A krémhez:
  • 20 dkg fagyasztott erdeigyümölcs-keverék
  • 15 dkg cukor
  • 5 dl habtejszín
  • fél evőkanál zselatinpor
  • 25 dkg gesztenyemassza
A díszítéshez:
  • 2-3 dl habtejszín
  • fagyasztott erdeigyümölcs-keverék (ízlés szerinti mennyiség)
Elkészítés:
  1.  A tésztához a joghurtot a cukorral, sóval elkeverjük, mjd hozzáadjuk a gesztenyemasszát, a tojást és a meleg vizet.
  2. Belekeverjük a sütőporral kevert lisztet, közben az olvasztott vajat/margarint is hozzácsorgatjuk.
  3. A formába öntjük és 185C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
  4. A krémhez a zselatint dupla mennyiségű hideg vízbe áztatjuk és hagyjuk duzzadni.
  5. A mirelit gyümölcsre rászórjuk a cukrot, majd közepes lángon folyamatos kevergetés közben addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Ekkor már a gyümölcs kezd levet ereszteni, de összességében nem meleg, így nem folyik el a tejszínkrém sem.
  6. A hideg habtejszínt felverjük (használat előtt 5 percre nyugodtan tegyük be a mélyhűtőbe!), óvatosan összeforgatjuk a gyümölccsel.
  7. A zselatint folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, kissé csípősre melegre, majd a tejszínkrémbe keverjük. Alaposan elkeverjük.
  8. A kihűlt tésztára halmozzuk a krém felét, szépen elegyengetjük. Majd a gesztenyemasszát rámorzsolgatjuk egyenletesen és rátesszük a krém másik felét is - szépen elsimítjuk.
  9. A legjobb ha egy egész éjszakára hűtőbe tesszük, de minimum 4 órára!
  10. Tálalás előtt egy órával fölverjük a díszítésre szánt habtejszínt, a tortánk tetejére halmozzuk és erdeigyümölcs-keverékkel díszítjük.
  11. Egy órára visszatesszük a hűtőbe, ennyi idő alatt a fagyasztott gyümölcsök megolvadnak, de épek maradnak.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés: