Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. augusztus 5., hétfő

Camembert sajttal és karamellizált hagymával töltött csirkemell mézes, csípős bacon-ös köntösben

Nagyon rég nem írtam már be új receptet - bocsássátok meg a lustaságom. Főzök, sütök, fotózok mindent, de a recept beírását mindig odázgatom. Jelen esetben több, mint egy hónapja.
Történt ugyanis, hogy június 30.-án volt az első házzassági évfordulónk és mint odaadó feleség, természetesen én is valami újdonsággal akartam elkápráztatni a konyhai kreativitásomat amúgy is imádó férjecskémet. Nem volt kérdés, hogy semmi bevált recept nem jöhet szóba. Egy szép hajnalon aztán megvilágosodtam: EZ lesz az! ...és lett is.
...és lesz is még többször is, mert nagyon ízlett mindkettőnknek. Íme a recept:

Hozzávalók: / 2 személyre- a képen 6 személyre való adag látható /

  • 1 csirkemellfilé / kb. 50 dkg hús /
  • 1 nagy fej vöröshagyma vagy lila, de akár póréhagyma is lehet
  • 1 doboz camembert sajt /-ból 2 csík / 
  • só, bors, ételízesítő - ízlés szerint
  • 1 csomag szeletelt füstölt bacon szalonna / kb. 4 csík /
  • fogvájó - megtűzni a húsok "nyílását"
  • 2 teáskanál méz, ízlés szerint őrölt chili
  • kb. 5 dkg vaj / margarin a húsok tetejére mozsolni
  • étolaj 
  • 1 deci fehérbor


Elkészítés:
A kifilézett csirkemell-darabokat " élükre állítjuk" azaz a hosszabb oldalára és óvatosan kis zsebet vágunk úgy, hogy sehol se szakítsuk ki a húst, tehát kb. 3 centi mély legyen a vágás - ezt a zsebet fogjuk megtölteni.
Először azonban jön a fűszerezés: sózzuk, borsozzuk a husikat. Mindenütt, kívül-belül a zsebet is és fóliával letakarva a hűtőbe tesszük, amíg a karamellizált hagymát elkészítjük, mert az legalább 45 percet vesz igénybe.

A karamellizált hagymához a fej hagymát előbb félbe, majd gerezdekre vágjuk / ha pórét használunk, akkor vékonyan felkarikázzuk / és egy lábosba tesszük. Olajat öntünk alá és közepes lángra feltesszük párolódni! - Fontos, hogy pároljuk és ne pirítsuk! - adunk hozzá egy-két csipet sót, ez elősegíti a párolódást és a karamellizálódást. Mikor a hagyma átmelegedett és kezd párolódni, a lángot a legkisebbre mérsékeljük és gyakori kevergetés mellett min.45 percig pároljuk. Akkor jó, ha világos karamell színe van, ez minimum 45 percet vesz igénybe. A hús addig pihenjen a hűtőben, hogy átjárják az ízesítők.

Mikor a karamellizált hagymánk elkészült, kivesszük a husit, a sajtot, a bacont a hűtőből. Megkészítjük a fogvájókat is.
A sütőt begyújtjuk 200 fokra előmelegítjük. Egy olajjal vékonyan "belocsolt" tepsit készítünk magunk mellé és elkezdjük tölteni a husikat. 
A zsebet az ujjainkal óvatosan szétnyitjuk és beledugunk egy csík camember sajtot, hogy ne lógjon ki. Mellé tesszünk egy jó púpozott teáskanál hagymát és a nyílást ügyesen összetűzzük fogvájóval. A töltött husit baconbe csavarjuk és a tepsibe tesszük. Így járunk el a másik darab husival is. A vajat a tetejére morzsoljuk és ha kimaradt valamennyi hagyma, hát azt is tegyük rá - nem fogja elrontani. Öntsük alá a deci fehérbort és toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 50 percre.
A sütési idő kb. felénél vegyük ki a husikat és minden husi tekercs tetejét csorgassunk meg egy-egy teáskanálnyi mézzel és szórjuk meg pár csipet őrölt chilivel. Dugjuk még vissza a maradék sütési időre.

Köretként mi pirított, petrezselymes újkrumplival ettük, de bármilyen krumpli, rizs körettel vagy salátákkal is fincsi! Fogyasztáskor vigyázzunk a tűzésre használt fogvájókra!


Jó étvágyat kívánok hozzá! : -)

1 megjegyzés: